Figyelem! – Árrobbanás jön a sertéshúsok piacán!

2022.01.09 09:52

Drágul a sertéshús 2022 elejétől kezdve, mivel a gazdák kénytelenek lesznek emelni az árakat – közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. 

 
Elmondta, hogy az ágazat hullámzó évet zárt 2021-ben és már tavaly év végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést a tenyésztők. Az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők – mondta. 
 
Az elmúlt éveket a sertéshúságazat kettős vírushatás alatt élte, és 2021 is ilyen év volt, ugyanis ezt az ágazatot nem csak a Covid-hatás, hanem az afrikai sertéspestis megjelenése is nagyon drasztikusan befolyásolta
 
– részletezte Éder Tamás. 
 
Fotó: MilosCirkovic / Getty Images
 
Elmondása szerint  a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek nem drágultak számottvően, az infláció mértékét meghaladóan tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért most egy nagyobb árrobbanás jöhet azért, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést.  
 

Éder Tamás szerint az év végén már meg is kezdődött a korrekció, amely fél éven át még folytatódni fog,
 
árrobbanás jön, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést.
 
A várható árnövekedésről érdekképviselet vezetőjeként nem mondhatott semmit, de a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte be fog épülni az önköltségi árakba, mindez pedig komoly árnövekedést jelent majd, mivel a sértések előállítása költségeinek 65-70 százalékát a takarmányáron teszi ki. 
 
A húsipar válsága már hónapok óta látható hazai és európai kontextusban egyaránt, a változás részben a Kínában látható gazdasági folyamatok eredménye. Tavaly év végén az Aldi azáltal próbálta meg segíteni a magyar hústermelőket, hogy októbertől kezdve a magyarországi üzleteikben csak idehaza nevelt, levágott és feldolgozott sertés- és marhahúst kínáltak a hűtőpultokban az állandó frisshús-kínálat részeként.
 
forrás: hírstart.hu / index.hu