Figyelik a temetők talajvízszintjét

2016.03.03 14:03

Nagy esőzések idején - így mostanában is - tilos a koporsós temetés egyes temetőkben. Miskolcon hiába kemény a föld, a domboldalakon lévő, de főként az alattuk fekvő nyughelyek nincsenek biztonságban. Folyamatosan figyelik a vízállást, ahol még nem oldották meg a vízelvezetést.

sirok-vizben3.jpg

Az esőzések miatt 2010-ben számos kripta beszakadt több miskolci temetőben.

    – Amióta megvan a támfal, és megcsinálták a vízelvezetést, azóta az esőzéssel nincsen problémánk – mondta Tavas László, a Szent Anna temető gondnoka. – Nem áll meg a víz a temetőben, hanem hamar távozik onnan.

Nem mindenhol ilyen jó a helyzet. Van, ahol továbbra is veszélyt jelent az omlás és a földcsuszamlás.

    – A Vasgyári temető vízbázison van – mondta Józsa István, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. Temetőgondnokságának vezetője. – Ez azt jelenti, hogy a domboldal szerkezete erősen gyűjti magába a nedvességet. Nagy esőzésekkor csak urnás temetkezést kérhetnek a hozzátartozók ebben a temetőben.

„Az elhunytak temetésének feltételeit külön törvény és kormányrendelet szabályozza.” Ezt már Asztalos Ágnes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal tiszti főorvosa írta közleményében. „Az előírások szerint nem lehet koporsós temetkezés ott, ahol a talajvíz a talajszint alatti két métert eléri.” Azt írja még, hogy a megyénkben azonban évtizedek óta nem volt olyan fertőző megbetegedés, amely közegészségügyi kockázatot jelentene a nagy mennyiségű csapadék miatt a temetők esetében.

A megelőzésre viszont így is gondot fordítanak a problémásabb helyeken. Mint azt Józsa István elmondta, a Vasgyári temető hat különböző pontján van furat, ahol a gondnok rendszeresen figyeli a vízállást.

A meteorológus szerint pedig lesz még esőzés a közeljövőben.

    – Vasárnap és hétfőn még számítunk jelentősebb csapadékra – mondta Makó Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. – Ez öt és tíz milliméter közötti mennyiséget jelent. Öt milliméter fölött már jelentős csapadékról beszélünk.

Miskolc környékén a februári átlag 40 milliméter szokott lenni. Idén februárban azonban 117 milliméter esett a diósgyőri mérőállomáson. Ez csaknem háromszorosa a havi átlagnak.

minap.hu