Figyelmetlen diszpécser miatt halt meg a beteg

2014.12.15 21:29

„Lábsérülés” – információink szerint ezt írták annak az idős asszonynak a menetlevelére, akihez 68 perc alatt értek ki a mentők.

A nyugdíjas nő két hete kapott agyvérzést, és a lépcsőházban összeesett. A szomszédok azt mesélték, hogy meleg vizes palackokkal és takarókkal próbálták melegíteni a magatehetetlen nőt, miközben felváltva hívogatták a 104-et: meddig kell még várni a segítségre? Csakhogy a lakók valószínűleg egyszer sem adtak pontos diagnózist, ám az Országos Mentőszolgálat alkalmazottja sem kérdezte ki alaposan a betelefonálókat.

– A felírónak, aki fogadja a hívást részletes lista alapján kell kikérdeznie a segélykérőt. Minden adatot és információt egy menetlevélre visz fel, amit aztán továbbad a mentésirányítónak – magyarázta informátorunk, aki korábban évekig dolgozott az Országos Mentőszolgálat Központi Irányító Csoportjánál. – A mentésirányító felelőssége, hogy a kapott információk alapján hova sorolja az adott esetet, és milyen gyorsan adja ki azt a mentőegységnek.

Ezúttal a mentésirányító nem ítélte túl súlyosnak az esetet, így megvárta, amíg felszabadul a következő mentőkocsi. Elhibázott döntése egy ember életébe és az ő állásába került.

– A mentésirányításban dolgozók közül többen súlyos mulasztást követtek el. Közülük a legsúlyosabb eltérést elkövető személyt elbocsátottuk; egy másik dolgozót a vizsgálat teljes körű lezárásáig felfüggesztettünk – mondták az üggyel kapcsolatban korábban az Országos Mentőszolgálat sajtóosztályán.

blikk.hu

Itt az országos mentő-térkép: ennyi idő alatt ér ki az autó