Figyelmeztet a WHO: szó sincs arról, hogy a pandémia vége felé közelítünk

2022.01.25 06:21

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője hétfőn arra figyelmeztetett, hogy veszélyes azt feltételezni, hogy az omikron variáns a COVID-19 legakutabb szakaszának végét jelenti, és arra buzdította a nemzeteket, hogy koncentráljanak a járvány leküzdésére - számolt be a Reuters.

Fotó: SALVATORE DI NOLFI
 
Veszélyes azt feltételezni, hogy az omikron lesz az utolsó változat, és a végjátékban vagyunk - mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz a WHO igazgatótanácsának ülésén a közel 6 millió ember halálát okozó kétéves világjárványról.
 
Éppen ellenkezőleg, globálisan ideálisak a feltételek ahhoz, hogy további változatok jelenjenek meg
 
- jelentette ki Gebrejeszusz. Bár az omikron variáns miatt közel 350 millióra emelkedett az fertőzöttek száma, kevésbé halálos hatása és az oltások elterjedése miatt sokan azt gondolják, hogy a járvány legrosszabb időszakát magunk mögött hagytuk.
 
A COVID-19 világjárvány most a harmadik évébe lépett, és kritikus fordulóponthoz érkeztünk" - mondta egy korábbi sajtótájékoztatón Gebrejeszusz.
 
A WHO-vezető a szélsőségesen ingadozó hozzáállás veszélyére is figyelmeztetett:
 
Együtt kell dolgoznunk, hogy véget vessünk a világjárvány akut szakaszának. Nem hagyhatjuk, hogy tovább húzódjon, pánik és elhanyagolás között ingadozva.
 
 
forrás: reuters.com / portfolio.hu