Filléres csodaszer: nem is gondolná, mi mindenre használható a banánhéj a kertben

2021.06.21 13:03

A banánhéj a legtöbb háztartásban a kukában végzi, pedig ahol van kert, ott hasznosan is fel lehet használni ezt a szemétnek hitt maradékot. Igazi csodaszer a növények számára, tele van ugyanis tápanyagokkal, ráadásul a különböző vegyi anyagokkal szemben sokkal pénztárcabarátabb megoldás. Összegyűjtöttük, mennyi mindenre lehet alkalmazni a banánhéjat a kertben, így mostantól biztosan senki sem akar majd megszabadulni tőle.

 
Habár a banánhéjat a legtöbben kidobják, a kerttulajdonosok hasznosan is alkalmazhatják ezt a szemétnek hitt maradékot, hiszen tökéletes foszfor-, illetve káliumforrás a növények számára. Ráadásul a banánhéj amellett, hogy rengeteg olyan tápanyagot tartalmaz, amelyet a növények hasznosítani tudnak, gyorsan lebomlik, és a vegyszerekkel szemben sokkal olcsóbb is - írja a balconygardenweb.com.
 
1. Készítsen belőle folyékony műtrágyát, permetszert
 
A banánhéj rengeteg, a növények számára is hasznos tápanyagot tartalmaz, így tökéletes műtrágya és permetszer alapanyag lehet. Mivel gyorsan lebomlik, a növények hamar hasznosítani tudják a benne lévő vitaminokat, ráadásul a talaj is sokkal egészségesebb lesz tőle. 
 
2. Ideális komposzttea-alapanyag
 
Nem mindenki teheti meg, hogy saját komposztot készít, nem kell elkeseredni azonban, hiszen ilyenkor érdemes komposztteát csinálni, amellyel ugyanúgy kijuttathatunk szerves anyagokat a növényeink számára. Dobjunk néhány banánhéjat egy vízzel teli vödörbe, hagyjuk így néhány napig, és máris kész az ásványi anyagokban gazdag banánteánk. Ez az oldat amellett, hogy kitűnő tápanyagforrás, segíti a növények erős növekedését is. 
 
3. Virágzás serkentő
 
A banánhéj nagyon sok káliumot tartalmaz, ami elengedhetetlen a növények egészséges virágzásához. A kálium ugyanis megkönnyíti a tápanyagok és víz mozgását a növényi sejtekben, ezáltal védi őket a különböző betegségektől. 
 
 
 
4. Vitamin a talajnak
 
A banánhéj kedvező tápanyagtartalma miatt kitűnően funckionál talajjavítóként, különösen, amikor az ágyásokat készítjük elő ültetéshez a kertben. Tegyünk néhány banánhéjat az ágyásokba, és ássuk be őket a földbe. Mivel a héj nagyon gyorsan lebomlik, rövid idő alatt olyan fontos anyagokat juttathatunk így ki a növényeink számára, mint vas, kalcium, kálium és foszfor.
 
5. Tökéletes komposztalapanyag
 
A banánhéj egyik legjobb felhasználási módja, köszönhetően gyors lebomlásának, ha a komposztba tesszük. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy nem egészben, hanem apróra vágva, vagy áztatva, esetleg hígtrágya formájában adjuk a komposzthoz, így ugyanis nem vonzza majd oda a kártevőket és a vadakat.
 
6. Segítség az egészséges ágyás elkészítésében
 
A banánhéj magas tápanyagtartalma miatt tökéletes talajjavító, így az ágyások előkészítésekor érdemes néhány apró héjdarabot beforgatni a földbe. Így nemcsak a talaj lesz garantáltan egészséges, de a hasznos férgek, és a különböző mikrobák jelenléte is biztosított lesz. 
 
7. Vitamin a paradicsom számára
 
Ha azt szeretné, hogy a paradicsom bőségesen virágozzon, és rengeteg termést hozzon, adjon banánhéjat a talajhoz, ahová a növényt ülteti. Mivel a banánhéj tele van káliummal és kalciummal, a termőföld biztosan egészséges lesz, és elegendő mennyiségű tápanyaggal látja el a paradicsomokat, amelyek így elárasztlák majd terméssel.
 
8. Tápanyag a palánták számára
 
Vágjunk fel apró darabokra néhány banánhéjat, és temessük őket a talajba, közvetlenül a kerti ágyás felső rétegébe, vagy a palántázó cserép aljára. A banán kitűnő kálium-, és foszforforrás a növények számára, ezzel az apró trükkel pedig komoly lökést adhatunk a fiatal palántáknak a fejlődéshez. Arra kell csak figyelnünk, hogy a magok, illetve a palánták ne érintkezzenek a banánhéjjal, mert amilyen hasznos, olyan könnyen károsíthatja az apró gyökereket.
 
9. Segíti a rózsák virágzását
 
A banánhéj tökéletes kalcium-, foszfát-, magnézium- és kénforrás, amely tápanyagok a rózsák egészséges növekedéséhez elengedhetetlenek. Így nemcsak a növény ideális fejlődése lesz biztosított, de sokkal szebb és színesebb virágokat növeszt majd.
 
agrarszektor.hu