'56-os emlékév - flashmob Jordán Tamással Miskolcon

2016.10.21 18:08

Jordán Tamás színész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója a Csoda'56 elnevezésű flashmobon Miskolcon 2016. október 21-én. A rendezvényen több mint kétezer fiatal együtt mondta el Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét.

fotó: Vajda János

Az 1-től 1956-ig számozott, egyenpólóba öltözött miskolci középiskolások közös versmondással idézték meg Nagy Attilát, az 1956-ban a miskolci szabadságharc élére állt fiatal színészt.

A magyarországi közösségi szavalás rekordkísérlete sikerült – adta hírül a Városháza közleményében. A csúcstartó eddig is városunk volt: 2010. április 9-én a költészet napja alkalmából több mint hétszáz középiskolás tanuló szavalta el József Attila Óda című versét.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából megrendezett Csoda ’56 elnevezésű eseményen a Miskolci Nemzeti Színház énekkara, az Egressy Béni-Erkel Ferenc Zeneiskola énekkara, valamint a Fráter Kórus a Miskolci Nemzeti Színház zenekarának kíséretével Guiseppe Verdi Nabucco című operájából adták elő a Rabszolgák kórusát. A karmester Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház karmestere volt, a kórus, a Forradalom 60. évfordulóját szimbolizálva, 60 főből állt.

A Szent István téren megrendezett Csoda ’56 a forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett programsorozat egyik kiemelkedő eseménye volt. Miskolc idén több különleges, érdekes, nagy tömegeket vonzó programmal emlékezik a 60 évvel ezelőtti történésekre, hiszen a város a forradalom legjelentősebb vidéki helyszíneként írta be magát a történelembe. Az ipari üzemek munkássága az egyetemi ifjúsággal összefogva, több tízezer fős tömeggel harcolt Miskolcért, a szabadságért.

Ezért halaszthatatlan feladatunk leróni tiszteletünket szabadságharcosaink és támogatóik előtt azzal, hogy a ma emberéhez közelebb visszük ’56 szellemiségét és üzenetét, hogy megértessük, az akkori hősöknek is köszönhetjük, hogy ma, 2016-ban, 60 évvel az események után egy szabad, demokratikus Magyarországon élhetünk – hangsúlyozza a Városháza közleménye.

MTI/minap.hu