FM: a tárca elkötelezett a tiszai vízszennyezés megszüntetése iránt

2016.09.16 09:30

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) a vásárosnaményi vízszennyezés kapcsán már augusztusban megkereste azokat a szerveket, amelyek a vízszennyezés ügyében eljárásra jogosultak; ez is azt bizonyítja, hogy a tárca elkötelezett a környezet védelme iránt – közölte a minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

FM: a tárca elkötelezett a tiszai vízszennyezés megszüntetése iránt

fotó: H. Szabó Sándor

A tárca az Együtt budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. Baranyi Krisztina, az ellenzéki párt politikusa a minisztérium épülete előtt arról beszélt: az Együtt azt várja a Földművelésügyi Minisztériumtól és a környezetvédelmi hatóságtól, hogy derítse ki, honnan ömlik nagy mennyiségű – a párt számításai szerint több millió köbméternyi – szennyvíz a Tiszába.

Az FM a közleményében hangsúlyozza: az Együtt képviselőiből teljesen hiányzik a szakmai tudás és hozzáértés, a vízminőség védelme, a tisztított szennyvíz élővízbe bocsátása a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi törvény alapján a Belügyminisztérium hatásköre.

Mint írták: az Együttnek ugyan tudomása van arról, hogy környezetszennyezés miatt már 10 milliós nagyságrendben róttak ki bírságot a vásárosnaményi tiszai vízszennyezés miatt, azonban ahelyett, hogy a megoldásban illetékesekhez fordulnának, teljesen tévesen a Környezetügyért, Agrárfejlesztésért és Hungarikumokért Felelős Államtitkárság munkatársait keresték meg az üggyel kapcsolatban.

“Az Együtt nem érti a jogi szabályozást, nem érti a kormányzati munkamegosztást” – fogalmazott közleményében a tárca.

Baranyi Krisztina a sajtótájékoztatóján bemutatott egy palack fekete színű folyadékot, amelyről azt mondta, hogy azt az élő Tiszából hozták.

Az Együtt politikusa bement a Földművelésügyi Minisztérium épületébe, hogy leadja a folyadékkal teli palackot Fazekas Sándor tárcavezető titkárságán, de onnan a Belügyminisztériumhoz irányították.

mti.hu