Fogynak az influenza elleni védőoltások

2015.12.16 16:55

Rohamosan fogynak az influenza elleni védőoltások Miskolcon. Járvány idén már nem várható, de a februári napokban hirtelen és gyorsan emelkedhet a megbetegedések száma.

Oravecz Ferencné, amint lehet, beadatja magának a védőoltást. Azt mondja, a meglévő betegségeit nem akarja még egy influenzával is súlyosbítani.

    – Második éve oltom be, mert beteg vagyok. Fáj a szívem, a légzésemmel probléma van, a gerincemmel most jöttem ki a kórházból. Három hétig voltam bent.

Az influenzaszezontól Magyarországon még nem kell tartani, de már most sokan beoltatják magukat. A legtöbb helyen már szinte alig van oltóanyag.

    – Nekünk a 150 darab védőoltásunk csaknem elfogyott – mondta Daragó Ferenc háziorvos. – Tehát a héten arra kényszerülünk, hogy pótigénnyel éljünk az ÁNTSZ-nél. Reméljük, hogy még egy olyan ötven-hatvan védőoltást az influenzaszezon előtt be tudunk adni a pácienseknek.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint február, március környékére várják az orvosok az influenzajárványt.

    – A járvány azt jelenti, hogy százezer ember a lakosság közül – mondta Asztalos Ágnes, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv tiszti főorvosa. – Jelenleg még ilyen arányokról nem beszélhetünk. Mindössze harmincan fordulnak ilyen tünetekkel orvoshoz százezer emberből, tehát messze vagyunk még a járványküszöbtől.

Az influenza bármikor képes tömeges megbetegedést okozni. A ködös, párás, enyhe időben a kórokozók is könnyebben életben maradnak, ezért a megelőzés nagyon fontos.

minap.hu