Fokozott farkasveszélyre figyelmeztetnek Észak-Magyarországon

2016.11.15 18:21

Több nyájra is rátámadtak ordasok az utóbbi hetekben az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén.

A farkasok az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban jelennek meg a legelő állatállományok közelében. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság mint természetvédelmi kezelő ezért arról tájékoztatta honlapján az állattartókat, aki téli legeltetést folytatnak, illetve terveznek az igazgatóság működési területének bizonyos részein (felsorolás lent), hogy a legelő állatállományuk védelme érdekében biztonsági intézkedésekre lehet szükség.

A farkasok elszaporodásáról egy korábbi webkamera-felvétel is árulkodik:

 

Az eddigi rendelkezésre álló adatok szerint az alább felsorolt területeken lehet számítani nagyragadozók felbukkanására:

Aggtelek-Rudabányai-hegyvidék
Aggteleki-karszt, Putnoki-dombság, Rudabányai-hegység, Szalonnai karszt, a Sajó-völgy, Szendrői-rögvidék, Rakacai-völgymedence, Keleti-Cserehát, Nyugati-Cserehát.

Tokaj-Zempléni-hegyvidék
Központi Zemplén, Abaúji-Hegyalja, Hegyalja, Hegyközi-dombság.

Az igazgatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a természet védelméről szóló 1996-os törvény szerint tilos a védett állatfajok egyedének zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának és más élettevékenységének veszélyeztetése, lakó-, élő-, táplálkozó-, költő-, pihenő- vagy búvóhelyeinek lerombolása, károsítása.

Az európai szürke farkas (Canis lupus), a barna medve (Ursus arctos) Magyarországon fokozottan védett fajok, melyeknek pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 ezer forint.

minap.hu