Föld S. Péter: Varga Juditnak szövegértelmezési problémái vannak (Vélemény)

2022.04.30 20:09

Az Európai Bizottság az EU költségvetésének védelmében megindította Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmust, a döntésről a magyar kormányt is értesítették. Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke külön is hangsúlyozta: „nagyon világosan leszögeztük, hogy Magyarország esetében a probléma a korrupció”. A magyar kormánynak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a levélben jelzett problémákra, ám Varga Judit igazságügyi miniszter már azon melegében és meglehetősen sajátos megközelítésben reagált a felvetésekre.

Az EU egyik tanácsadója egyébként így foglalta össze a magyar félnek küldött levél tartalmát: „a bizottságnak súlyos aggályai vannak a magyarországi közbeszerzési rendszerrel, az uniós költségvetésből való kifizetések nemzeti ellenőrzésével, a korrupció és a csalások elkerülésével kapcsolatban. A kormány folyamatosan nem teljesítette az unió ajánlásait és korrigáló intézkedéseit, és ez már több mint tíz éve így van.”
 
 
Azt gondolhatnánk, hogy egy diplomás, nyelveket beszélő miniszternek nem okoz gondot a fenti, nem túlságosan bonyolult, mindenki számára érthető szöveg értelmezése. Joggal gondolhatjuk ezt, hiszen az érettségin ennél nehezebb feladatokat kell megoldaniuk a diákoknak, akik közül a többség sikeresen veszi az akadályt. Varga Juditon azonban a kifogott a szöveg, legalábbis erre kell következtetnünk abból, ahogyan a Facebookon reagált az Európai Bizottság jogállamisággal kapcsolatos aggályaira.
 
„Biztosítjuk mindenesetre a brüsszeli bürokráciát és a nyugati-liberális sajtót: ahogyan eddig mindig, úgy most is határidőn belül megválaszoljuk a levelet, hiszen a konstruktív és kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre mindig nyitottak maradunk.
 
A következő kérdésekben azonban nem fogunk engedni: Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, nem hagyhatjuk, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát, gyermekeinket pedig meg fogjuk védeni a gender-lobbival szemben.”
 
Az igazságügyi miniszter tehát úgy tesz, mintha nem fogta volna fel a levél tartalmát. Azt sugallja, hogy a jogállamisági eljárást azért indítják Magyarország ellen, mert az Európai Unió vezetői azt szeretnék, hogy Magyarország belesodródjon a háborúba, a magyar emberek fizessék meg Orbán Viktor Putyin nevű barátja által indított háború árát, és támogatnák, hogy a magyar óvodákban nemátlakító műtétekre vegyék rá a kisfiúkat és a kislányokat. 
 
Nincs ilyen a levél szövegében. A jogállamisági mechanizmus megindítása arról szól, hogy az európai adófizetőknek – jobb későn, mint soha – elegük lett abból, hogy a Magyarországra küldött pénzük egy részének nyoma veszett. Pontosabban, lehet tudni, hogy hová kerültek: Orbán Viktor barátainak és üzletfeleinek a vállalkozásait segítették, az ő családjuk vagyonosodásának szolgálatába szegődtek.
 
Egy ilyen szöveget úgy értelmezni, ahogyan azt Varga Judit a Facebookon tette, nem ostobaság, hanem nettó cinizmus: a magyar emberek semmibe vétele, lenézése.
 
Föld S. Péter