Fontos cél volt, hogy az ország erősödését a nyugdíjasok is érezzék

2017.01.02 13:09

A kormányzat fontos célja volt, hogy Magyarország erősödését a nyugdíjasok is érezzék - mondta sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Összesen 2,7 millió embernek növekszik a nyugdíja januártól

fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Rétvári Bence felidézte: 2010-ben azt vállalta a Fidesz-KDNP-kormányzat, hogy minden évben megőrzi a nyugdíjak vásárlóértékét. Hozzátette: ezt a vállalást nemcsak megtartani, hanem növelni is sikerült.

Az évek többségében a pénzromlás mértékét jóval meghaladó nyugdíjemelést kaptak a jogosultak.

Idén januártól a nyugdíjak 1,6 százalékkal magasabbak a tavalyiaknál - közölte, hozzátéve, hogy ez egy átlagnyugdíj esetén 2 ezer forint többletet jelent.

Összesen 2,7 millió embernek növekszik a nyugdíja januártól

- közölte az államtitkár, aki az érintettek köréről elmondta: az öregségi nyugdíjasok mellett a nyugdíjszerű ellátásban részesülők is magasabb juttatást kapnak. Így az árvaellátásban, a szolgálati járandóságban, az özvegyi járadékban, a rokkantsági ellátásban, a rehabilitációs ellátásban, a baleseti járadékban és fogyatékossági támogatásokban is megjelenik az emelés.
 

Kitért arra is, hogy a nyugdíjasok juttatásait növelte az év végén adott, 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány. Elmondta: az utalványok 92,5 százalékát december 24-éig kiküldte a posta, a maradék részével pedig december 30-áig végeztek. A következő tíz munkanapban azok, akiket nem találtak otthon, a postákon még átvehetik az Erzsébet-utalványukat - tette hozzá.

A nyugdíjasok számára a gázárak, az energiaárak csökkenése, valamint hétfőtől az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése is további több tízezer forintos spórolást jelenthet - folytatta Rétvári Bence.

Arról is beszélt: ez a hétfő az első olyan nap, amikor ha valaki lemegy a boltba, érezhető, nagymértékű áresést tapasztalhat az alapvető élelmiszerek - a friss tej, a tojás és a baromfihús - esetében az áfacsökkenés következtében. Azt mondta, a boltok többsége jelezte, hogy az áfatartalom-csökkenést a fogyasztói árakban is érzékeltetni fogja.

Rétvári Bence reményét fejezte ki, hogy a nyugdíjemelés, az Erzsébet-utalvány és az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése a biztonságot tudja garantálni a nyugdíjasok számára.

kormany.hu