Fontos határidő közeleg! A nyugdíjunkról van szó

2015.11.24 20:27

Sokak számára már nem kérdés, hogy szükség van nyugdíj-előtakarékosságra, egyre többen vannak, akik ismerik a legjobb megtakarítási termékeket. A nyugdíjbiztosítást, a NYESZ-t és az önkéntes nyugdíjpénztárakat azért is megéri használni, mert komoly állami támogatást is kaphatunk hozzájuk - adókedvezmény formájában. A Pénzcentrum mutatja, hogy működik ez a gyakorlatban.

Az idén januári adatok alapján hazánkban több mint 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat, az elmúlt négy évben pedig a nyugdíjasok száma csaknem 300 ezerrel növekedett.

 

Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett.

Felmérések szerint Magyarországon az emberek 18 százaléka gondolja csak azt, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz ahhoz, hogy tisztességesen megéljenek belőle, pedig a kétharmad szerint az állam feladata, hogy gondoskodjon az idősekről. Ezért is fontos, hogy időben elkezdjük takarékoskodni a nyugdíjas éveinkre.

 

Érdemes kihasználni az államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarításokat
Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) mellett 2014-től kezdve már a nyugdíjbiztosításoknál is 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után.

Az ÖNYP-nél általában 3-5 portfolió közül választhatjuk ki azt, hogy mibe szeretnénk, ha befektetnék a befizetéseinket, míg a NYESZ egy speciális értékpapírszámla, ahol mi magunk intézzük a befektetéseinket. A legtöbb nyugdíjbiztosítás esetében pedig a befektetési alapokból magunknak állíthatjuk össze saját portfóliónkat. Ez alkalommal pedig a nyugdíjbiztosításokat néztük meg közelebbről.

 

Nyugdíjbiztosítás
A nyugdíjbiztosítások esetében az évenkénti állami támogatások a biztosítónkhoz, a nyugdíjbiztosítási szerződésünkre kerülnek, így az adókedvezmény nem a pénztárcánkat, hanem a megtakarításunkat gyarapítja hozamokkal növelve. Ezért ehhez az összeghez is a nyugdíjbiztosítás lejárta után juthatunk csak hozzá.

 

Hogy működik az adójóváírás?
Az adójóváírást a személyi jövedelemadót fizetők kaphatják meg, ami a biztosító által évente kiadott adóigazolás alapján igényelhető az adóbevallásban. Vagyis az adóév végéig - december 31-éig - még optimalizálható az adójóváírás összege, így a következő hetekben még élhetünk a jogszabály adta lehetőségekkel.

Az év utolsó hónapjai hagyományosan is intenzívebbek az életbiztosítási piacon, a nyugdíjbiztosítások után igényelhető adókedvezmény lehetősége a következő hetekben pedig várhatóan tovább erősítheti majd a kötési hajlandóságot.

 

Mennyit igényelhetünk vissza?
Az általunk befizetett biztosítási díj összegének 20 százalékát utaltathatjuk a szerződésünkre a megfizetett - kedvezményekkel (pl. családi kedvezménnyel csökkentett - adónkból, ami a nyugdíjbiztosítások esetében legfeljebb évi 130 ezer forint lehet. Ez azt jelenti, ha évente 650 ezer forintot fizetünk be egy nyugdíjbiztosításra, akkor tudjuk kihasználni a maximális adójóváírást.

Abban az esetben, ha nyugdíjbiztosításunk, nyugdíj-előtakarékossági számlánk és önkéntes pénztári megtakarításunk is van, akkor a három jogcímen együttvéve maximálisan 280 ezer forintnyi adónkról rendelkezhetünk. Azt azonban érdemes tudni, hogy amennyiben idő előtt szükségünk lenne a pénzre, akkor az addig igénybe vett adójóváírást 20 százalékkal növelten kell visszafizetnünk az adóhatóságnak.

 

Éljen a visszaigénylés lehetőségével!

Idén 410 ezren éltek a nyugdíjcélú megtakarítás után járó adókedvezménnyel a 2014. évi befizetéseik után, összesen 11 milliárd forintot írtak jóvá a számlákon. Ez jelentős, 44 százalékos növekedés, hiszen egy évvel korábban "csupán" 7,8 milliárd forint került jóváírásra. A növekedés elsősorban a nyugdíjbiztosítások megjelenésének volt köszönhető, a biztosítási szerződésekre 1,6 milliárd forint érkezett az államtól.

Ugyan 68 ezer kedvezményre jogosító biztosítást kötöttek tavaly, a szerződők harmada egyáltalán nem élt a visszaigénylés lehetőségével.

penzcentrum.hu