Fontos levél érkezik a bankodtól januárban: döntened kell, sok pénzről van szó

2022.01.10 11:06

Pár héten belül minden magyar számlatulajdonos megkapja a bankjától azt az összesítőt, amelyből részletesen kiderül, pontosan milyen költségei is voltak tavaly a számlavezetésnek. Ennek alapján pedig érdemes lehet szétnézni a piacon, hátha akad olcsóbb ajánlat. A Bankmonitor szakértői kérdésünkre kiemelték, hogy a magyar bankok legfeljebb az infláció mértékével emelhetik a költségeket, ami a tavalyi évben igencsak elszállt. Bár dönthetnének úgy, hogy ennek ellenére nem emelik a díjakat, ám más, a bevételeket csökkentő elemek, például a kamatstop komoly hatással lehet az árakra.

 

Ebben a hónapban minden magyar banki ügyfél megkapja a kötelező tájékoztatást arról, hogy az elmúlt évben milyen költségei voltak a számlavezetésnek. A levélnek január 31-ig kell megérkeznie, a számlatulajok a legapróbb díjtételeket összesítve, egy év teljes költségét egyszerre szerepeltetve kapják meg a kimutatást - ha elektronikusan kapsz számlakivonatot, akkor az összesítő is valószínűleg így jön meg. Így pedig olyan díjtételeket is figyelembe vehetünk, amelyekre amúgy nem figyelnénk, de ugyanúgy vonja őket a bank.
 
Az Európai Bizottság 2013-ban publikálta a fizetési számla irányelvet, a szabályozást hazánk 2016-ban implementálta, ennek legfontosabb elemei:
 
 • A szabályozás (illetve annak most aktuálissá vált harmadik fázisa, a PAD III.) átláthatóbbá teszi az ügyfeleknek a pénzforgalmi szolgáltatásokat az összehasonlíthatóság megteremtésével.
 • Egységes díjkimutatást küldenek a bankok, amelyet minden évben, egész évre vonatkozóan megkapunk ezentúl.
 • Zökkenőmentes pénzügyi mobilitás a fizetési számlák váltásának megkönnyítésével (ez már megtörtént az egyablakos bankváltás lehetőségének megteremtésével).
 
A számlavezetésen "verhetik le" a kamatstopot?
 
A kötelező tájékoztatásből egészen pontos képet kaphatunk arról is, hogy mennyivel emelkedtek a számlavazetési díjaink az elmúlt években. A Bankmonitor szerint alapvetően nem lehet azt mondani, hogy a számlacsomagok érdemben drágultak volna a tavalyi évben.
 
A bankok az alap költségeket az infláció mértékével emelhetik meg, ez a tavalyi évben pár száz forintos költségnövekedést jelentett éves szinten. Azonban egyes akciók bevezetése, új csomagok megjelenése miatt még ez a költségemelkedés sem érhető nyomon mindenhol
 
- közölték a szakemberek a Pénzcentrum megkeresésére. Decemberben az MNB 5,1 százalékra emelte a 2021-es inflációs várakozásait. A jegybank továbbra is azzal számol, hogy idén már csökkenhet az inflációs nyomás Magyarországon.
 
Ugyanakkor az infláció 2021-ben felfutott, pontos mértéke még nem ismert, de várhatóan érdemben lesz magasabb, mint a tavalyi évben volt. Ez a számlaköltségekre is hatással lesz, hiszen ez a 2022-es költségemelés alapja.
 
Dönthetnének úgy a bankok, hogy nem emelik a költségeket, azonban más a bevételeket csökkentő elemek, például a kamatstop intézménye hatással lehet erre a döntésre - hívták fel a figyelmet.
 
Rengeteget spórolhatsz!
 
Így, hogy legkésőbb a hónap végéig mindenki megtudhatja, valójában mennyibe is kerül a számlavezetése, érdemes lehet olcsóbb ajánlat után nézni - erre az egyik legjobb megoldás a Pénzcentrum kalkulátora.
 
A Bankmonitor arra hívta fel a figyelmet, hogy számlaválasztáskor az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:
 
 • Ne csak az alapköltséget, számlavezetési díjat vegyük alapul, a tranzakciók, megbízások költsége is számit. Vagyis a teljes havi, éves kiadás alapján érdemes összevetni a csomagokat.
 • Mindenki a saját személyes szokásainak megfelelő csomagot válassza. Hiába olcsó, ingyenes a netbanki utalás, ha nem tervez a számlatulajdonos ilyen módon megbízást megadni.
 • Mit nyújt a számla akciósan és annak mik a feltételei: számos díj akció keretében kedvezőbb egyes csomagoknál. Érdemes megnézni azt, hogy mit kell teljesíteni a kedvezményért cserébe (meghatározott havi jóváírás, aktív számlahasználat…). Érdemes a normál díjjal is megismerkedni, ebből kiderül mi történne, ha a bank akciója lejárna, vagy épp visszavonnák azt. Vannak fix időre meghirdetett akciók, ennek lejáratával is kalkulálni kell a számlaválasztás során.
 
Emellett vannak olyan adottságok, amik mindenképpen befolyásolják a számlaválasztást. Lehet személyi kölcsönünk, lakáshitelünk, megtakarításunk egy adott banknál. Ezen esetekben nem tudjuk feltétlenül megszűntetni meglévő számlánkat, sőt sokszor elvárják a már meglévő csomag aktív használatát is (például ezért cserébe kapunk a hitelnél kamatkedvezményt).
 
Érdemes teljes csomagként gondolni a meglévő banki szolgáltatásokra és azt eldönteni, hogy mivel jár, ha mindent – hitelt, számlát, megtakarítást – áthelyeznénk egy másik pénzintézethez.
 
Nem kell félni a bankváltástól sem
 
Ha találunk olcsóbb számlacsomagot, érdemes számlát váltani. Sokan hallani sem akarnak erről, pedig ma már a bankváltás egy pofonegyszerű folyamat, és adott esetben súlyos pénzeket spórolhatunk egy másik pénzintézetnél.
 
Az egyszerűsített, vagy más néven “egyablakos" bankváltás azt a célt szolgálja, hogy az ügyfelek számára gördülékenyebbé tegye a folyamatot. A legfontosabb előnye, hogy ideális esetben nem kell mindkét bankba bemenni ügyet intézni, elég azt a pénzintézetet felkeresni, ahol új számlát akarunk nyitni. A további adminisztrációt pedig a két bank rendezi egymás között.
 
A bankváltási folyamat az alábbi lépésekben zajlik:
 
 • Megnyitjuk a választott bankban az új számlát - ha időpontot foglalunk, ez maximum egy órát vesz igénybe.
 • Ezzel egyidőben beadjuk a számlaváltási meghatalmazást az új szolgáltatónak - ez alapján fogják a bankok átvezetni a csoportos beszedésekre és a rendszeres átutalásokra vonatkozó adatokat.
 • A választott bank jelzi az igényt a régi bank felé - ez legfeljebb 2 munkanapot vesz igénybe.
 • A régi szolgáltató átadja a szükséges adatokat a választott pénzintézetnek - ez maximum 5 munkanapot vesz igénybe.
 • Ha ez megtörtént, akkor az új szolgáltatónál megnyílik a számla.
 • Az új bank rögzít minden adatot, és egyeztet, ha erre van szükség - ez további 5 munkanapot vesz igénybe.
 • A régi számla lezárása - 1 munkanap.
 
Tehát mindennel együtt maximum 13 munkanapot vesz igénybe az egyszerűsített bankváltás, és ideális esetben csak egyszer kell elmenni a bankba, a folyamat legelején.
 
forrás: penzcentrum.hu