Fontos levelet kapott Orbán Viktor

2019.01.08 16:03

Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke átadta az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottság négypontos követelését tartalmazó levelet az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM). A levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek címezték.

Képtalálat a következőre: „levél kordás lászló”
Kordás László
a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
 
A levélben az sérelmezik, hogy bár régóta egyeztetnek a kormánnyal többek között a Munka törvénykönyve (Mt.) módosításáról, a sztrájktörvény problematikus pontjairól, valamint a különösen nagymértékű fizikai és/vagy pszichés megterhelést okozó munkakörülmények között dolgozó munkavállalók helyzetének javításáról, megállapodás nem jött létre.
 
Az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács keretében 2010 óta szintén folyamatosan eredménytelen tárgyalások folynak a közszféra bér- és foglalkoztatási helyzetével, munkajogi szabályozásával kapcsolatban.
 
Az államfőnél tiltakoztak a szakszervezetek a túlóratörvé
Kordás László és Horváth Csaba, a Vasutas Szakszervezet alelnöke a Sándor-palotánál, mielőtt a munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozó levelet adtak át Áder János munkatársainak
 
Fotó: MTI/Soós Lajos
 
2018. december 19-én 15 szakszervezet, illetve szakszervezeti szövetség megalakította az Országos Sztrájkelőkészítő és Demonstrációszervező Bizottságot. A bizottság megfogalmazta a követeléseit:
 
  • a Munka törvénykönyve átfogó felülvizsgálata, különös tekintettel a rendkívüli munkaidő és a munkaidőkeret szabályozására és a munkavállalókra nézve kedvező módosítása;
  • a sztrájkjog újraszabályozása, a szociális párbeszéd munkavállalói érdekeket is tükröző érdemi megállapodásokra törekvő működtetése;
  • tisztességes munkáért tisztességes béreket a béregyenlőtlenségek mérséklésére is figyelemmel, a béren kívüli juttatásokra vonatkozó kedvező szabályok visszaállítása, a közszféra bérhelyzetének rendezése, különös tekintettel a Kjt. illetménytáblájának rendezésére és a diplomás bérminimum bevezetésére;
  • rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozása, a korengedményes illetve a korkedvezményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszaállítása, a megváltozott képességű dolgozók támogatása.
 
A szakszervezet azt kéri, hogy a kormány öt napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban résztvevő képviselőjét és Orbán Viktor az egyeztetés helyéről és időpontjáról szóló értesítését haladéktalanul küldje el nekik.
 
napi.hu