Fontos változás a magyar egészségügyben: csak így mehet majd szakorvoshoz

2019.10.28 06:28

Érdekes, az egészségügyi ellátás működésének egy szeletét érintő jogszabály-módosítás jelent meg a csütörtöki Magyar Közlönyben - szúrta ki a Portfolio.

 

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) kormányrendelet módosításáról szóló módosítás úgy fogalmaz, hogy a beutalót az EESZT útján kell kiállítani.
 
Azokban az esetekben, amikor a beutalót háziorvos, házi gyermekorvos, és járóbeteg-szakellátásban dolgozó orvos, valamint egynapos ellátást nyújtó szolgáltató orvosa állítja ki. Valamint abban az esetben, amikor krónikus ápolás finanszírozására szerződött egészségügyi szolgáltatónál történő intézeti ápolásra a háziorvos és a fekvőbeteg-gyógyintézet orvosa állítja ki, vagy rehabilitációs szakorvos állítja ki, vagy addiktológus szakorvos, pszichiáter vagy háziorvos utalja be a beteget rehabilitációs ellátásra.
 
Eddig a rendelet azt mondta ki, hogy az orvos a beutalót az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér útján is kiállíthatja. Ez változik most tehát meg, bizonyos vizsgálatok esetén kötelező lesz, 2021 januárjától.
 
Az EESZT útján kiállított beutaló esetében a beutaló orvos a beteg kérésére papíralapú igazolást állít ki a beutalóról. Az igazolás az elektronikus beutaló adattartalmát és az elektronikus beutaló EESZT azonosítóját tartalmazza vonalkódos és szövegesen olvasható formában - olvasható a rendeletmódosításban, amely 2021. január elsején lép hatályba.
 
forrás:portfolio.hu