Fontos változás jön a járulékfizetésnél, az Országgyűlés előtt a javaslat

2019.11.22 18:43

Az egységes járulék megegyezik a mostani négy járulék összegével, mégis kedvezőbb lesz a mostaninál.

Izer Norbert
a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára

 

Új, egységes társadalombiztosítási járulékot vezet be a Pénzügyminisztérium törvényjavaslata, amelyet pénteken délután kezdett tárgyalni az Országgyűlés. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a javaslat expozéjában elmondta: az előterjesztés a jobb átláthatóság érdekében egy törvényben foglalja össze a járulékszabályozásra vonatkozó összes rendelkezést, és olyan egyszerűsítésekre, módosításokra tesz javaslatot, amelyek kedvezőbbé, egyszerűbbé teszik a járulékfizetéssel kapcsolatos eljárásokat.
 
A legfontosabb változások között említette, hogy az eddigi négy helyett egyetlen járulékot kell majd a munkavállalók után fizetni. Ezt az új egységes társadalombiztosítási járulékot 18,5 százalékban határozzák meg, amely megegyezik a jelenleg hatályos négy járulék összegével.
 
Az új egységes járulék mégis évi 7,5 milliárd forint megtakarítást jelenthet a vállalkozók számára, mert azt a minimálbér után kell megfizetni, míg jelenleg az egészségbiztosítási és a munkaerőpiaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után fizetik az egyéni és társas vállalkozók. A befizetési és a bevallási kötelezettség egyszerűsítése pedig 325 ezer munkáltatónál jelent érdemi időmegtakarítást.
 
2020. július 1-je után munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságot szerezhetnek majd az őstermelők és a megbízási jogviszonyban dolgozók is. Emellett - emelte ki Izer - szintén jövő júliustól minden dolgozó nyugdíjast megillet majd a járulékmentesség, ami átlagosan 14 százalékos jövedelememelkedést jelent az érintettek többsége számára. Hozzátette: a foglalkoztatót sem terhelné szociális hozzájárulási adó-fizetési kötelezettség, ha saját jogú nyugdíjast foglalkoztat. Így a munkát vállaló nyugdíjasok jövedelmét csak 15 százalékos szja terhelné.
 
Elmondta: a gyermekek után járó családi kedvezmény a jövőben a teljes 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulék terhére érvényesíthető lesz. Ezzel 1 milliárd forintot hagyunk a családok kasszájában - jegyezte meg.
 
Az egészségügyi szolgáltatási járulékkal kapcsolatban a javaslat pontosabb szabályokat tartalmaz a visszaélések és a potyautas magatartás kiszűrése érdekében. Így járulékfizetés nem teljesítése esetén, ha a tartozás meghaladja a havi járuléktétel háromszorosát, akkor a TAJ az egészségügyi szolgáltatás igénybevétele kapcsán érvénytelenné válna, és térítésmentesen nem lehetne ellátást igénybe venni, míg a tartozást nem egyenlítik ki - mondta.
 
Az államtitkár ezzel kapcsolatban ugyanakkor hangsúlyozta: a módosítások nem érintik azokat a biztosított embereket, akik munkaviszonyuk alapján válnak jogosulttá az ellátásokra, nem érintik továbbá a gyermekeket nevelőket, a kiskorúakat, a szociális alapon ellátásra jogosultakat és a sürgősségi ellátásra való jogosultságot sem.
 
mti.hu