Forronganak az orvosok

2015.12.24 08:46

Egyre több orvos csatlakozik azokhoz az akciókhoz, amelyekkel az egészségügy tarthatatlan helyzetére próbálják felhívni a kormány figyelmét. A kezdetben 64 orvost, főként szegedieket tömörítő „1001 orvos hálapénz nélkül” csoport nyílt levelét már több mint 300 doktor írta alá és több százan csatlakoztak hozzájuk – számolt be Dénes Tamás.

rezidens (Array)

A Magyar Rezidens Szövetség is csatlakozott az aláírókhoz, a szervezet korábbi elnöke pedig a csoport honlapján megismételte, hogy a döntéshozóknak feltett kérdéseikkel a biztonságos betegellátást akarják elérni. Egységesen elutasítják ugyanakkor Balog Zoltán érvelését, hogy nincs szükség a tiltakozó akciókra, hiszen csökkentették az orvosok elvándorlását, a kórházak adósságát, a bérek rendezése pedig folyamatban van.

A MOK vezetői arra emlékeztetnek, hogy ők 15 éve figyelmeztetnek az egyre növekvő bajra, de senki nem vette komolyan a szavaikat. Mára aztán bebizonyosodott, hogy az ellátás sok helyen nemcsak bizonytalan, hanem működésképtelen. A testület elnöke több rádióinterjúban is megerősítette, hogy fokozatos és kiszámítható béremelést várnak, és támogatják a szakmai összefogást. Az aláírást gyűjtő orvosokhoz hasonlóan Éger István elnök is úgy látja, a minisztérium válaszai azt jelzik, a kormány nem érzékeli a helyzet komolyságát. A csatlakozók között a székesfehérvári Szent György Kórház orvosai is nyílt levélben hívták fel a figyelmet az ágazat tarthatatlan helyzetére.

A szakma sokak szerint feudális hierarchiája azonban felülírja a tiltakozók érvelését. A kórház igazgatója azzal állt ki a nyilvánosság elé, hogy nem az ő dolgozói fogalmazták meg a kifogásaikat, hanem a MOK Fejér megyei területi szervezete adta ki a felhívást, ők nem is tudtak a nyilatkozatról. Kommunikációs bakinak nevezte a történteket, nehogy rossz színben tűnjön fel a minisztérium vezetőinek szemében. Holott egyrészt valamennyi beosztottja és ő maga is kötelezően tagja a kamarának, másrészt épp a kedden az egészségügyi államtitkárságon lezajlott eredménytelen megbeszélés mutatja, hogy a tárgyalóasztalnál olyan lassan halad az egyeztetés, hogy annak eredményét sem a betegek, sem az orvosok, sem a szakápolók vagy mentősök nem lesznek képesek kivárni.

nepszava.hu