Főszerepben az egészségügy

2015.05.13 20:37

Az egészségügyé volt a főszerep a Parlamentben. Az MSZP és az LMP kritizálták, a kormánypártok és a Jobbik frakciója támogatta az egészségügyi szférában az új szabályozás nyomán megjelenő változásokat. Az Országgyűlés a versenyszabályok módosításáról is tárgyalt.

Kedvező irányba módosítja a csecsemőgondozási díjra és a gyermekgondozási díjra jogosultak egyes csoportjai számára az ellátási szabályokat az egészségügyi tárgyú törvények módosítása - mondta Zombor Gábor, az EMMI egészségügyi államtitkára. A törvénycsomag megteremti a lehetőségét fiókgyógyszertár létesítésének olyan kistelepüléseken és településrészeken, amelyek rendelkeznek részönkormányzattal. Az államtitkár ismertette azt a tavalyi uniós irányelvet is, amely 2020-ig kivezeti az európai piacról a mentolos és egyéb jellegzetes ízesítésű dohánytermékeket.

„A mai délelőttnek olyan a feelingje, mint amikor a süllyedő Titanicon játszik a zenekar” – mondta Tukacs István szocialista képviselő az egészségügyi törvénycsomaggal kapcsolatban. Inkább azt beszéljük meg, hogyan lehetne itthon tartani az orvosokat és a szakápolókat – indítványozta a képviselő, és feltette a kérdést, vajon „mi lenne az az érdemi összeg, amellyel csökkenteni lehet a várólistákat?” A képviselő kifogásolta, hogy a kormány az egészségügyi törvényjavaslatait általában salátatörvényekben terjeszti elő. „Fogunk bérfejlesztési javaslatokat tenni” – mondta a politikus, aki szerint a kormány részéről kizárólag PR-ízű kezdeményezések érkeznek, amelyek nem segítenek az egészségügyben dolgozók helyzetén. A KDNP-s Szászfalvi László szerint az egészségügyi salátatörvény-javaslat számos pozitív elemet tartalmaz, például az egyedi méltányosság keretein belüli támogatások kiterjesztését. A humángenetikai vizsgálatokat végző egészségügyi szolgáltatók genetikai minta-tárolásával kapcsolatban is könnyítéseket hoz a törvénycsomag. A jobbikos Lukács László György felszólalásában megvédte a kormányt és Tukacs István hasonlatával élve a szocialista politikushoz fordulva megjegyezte: „ha ez tényleg a Titanic, Ön is a zenekar tagja”. A szocialista frakció felől személyeskedő megjegyzések hallatszottak, és Lukács nem is tudta végigmondani a mondatát, amelyet így kezdett „mielőtt Gőgös Zoltán engem is levadászik a képzeletbeli puskájával”. A kötelező védőoltásokkal kapcsolatos adatkezelés hatékonyságának növelésével a Jobbik is egyetért, ahogyan a káros munkakörülmények észlelésével kapcsolatos orvosi jelzőrendszer újrastrukturálásával, illetve azzal is, hogy az üzemi balesetek köréből kiveszik azt az esetet, amikor az elszenvedő drog, vagy alkohol befolyása alatt áll. Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka féloldalasnak nevezte a javaslatot, mert az csak azokat a családokat támogatja, ahol a szülőnek van munkahelye. Az MSZP-s Varga László tűrhetetlennek minősítette, hogy műtétre váró rákos betegek is várólistákkal szembesülnek, ami igencsak rontja az életkilátásaikat.

Időközben Varga Mihály sajtótájékoztatón ismertette a 2015 első negyedévi GDP adatokat. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, az első negyedévben 3,4 százalékkal növekedett a magyar gazdaság. Tartós és fenntartható növekedésről beszélhetünk, hiszen 2 éve növekedési pályán van a magyar gazdaság – mondta Varga Mihály. A növekedéssel párhuzamosan a foglalkoztatás is bővült, ami Varga szerint „nem a közmunkának köszönhető, hiszen annak mértéke nem változott”. A termelő szektorok közül az ipar 8 százalékkal, az építőipar több mint 9 százalékkal növekedett. A piaci szolgáltatások között a turizmus 10,1 százalékkal, a kiskereskedelem 6,7 százalékkal nőtt. Idén 14 százalékkal több lakásépítési engedélyt adtak ki, mint tavaly és „reméljük, a családi lakástámogatási kedvezmények tovább erősítik ezt a folyamatot”. Az év egészében a miniszter szerint 3 százalék körül alakul a hazai gazdasági növekedés. A jobbikos Sneider Tamás egy másik sajtótájékoztatón kifejtette: nem érti, miért ilyen gyorsan, kapkodva nyújtja be a kormány a költségvetési javaslatot, és érzése szerint a költségvetést már ősszel módosítja majd a Parlament.

Berke Barna igazságügyi államtitkár a plénummal ismertette a visegrádi szabadalmi intézetről szóló megállapodást. A lengyel, cseh, szlovák, magyar, szlovén és horvát együttműködés célja a regionális szabadalmi intézet hatáskörének bővítése. Rövid vita után Berke újabb törvényjavaslatot ismertetett, amely a versenyhivatalt hivatott megreformálni a gazdasági hatékonyság érdekében. Az államtitkár szerint a fogyasztók érdeke megköveteli, hogy az állam biztosítsa a gazdasági verseny tisztességét. A kartelltilalom, a gazdasági visszaélést megakadályozó joganyag illetve bizonyos esetekben a fúziók tiltása európai elvárás is, ezeket a jogosítványokat és korlátozásokat, eljárási garanciákat, kritériumokat teremti meg a tervezet. A Fidesz vezérszónoka, Cseresnyés Péter szerint a versenytörvény-módosítás célja, hogy a kisebb cégeket megvédje a multikkal szemben. Z. Kárpát Dániel a Jobbik részéről azt kifogásolta, hogy kiemelt beruházások esetén, ha gyanú merül fel, miért csak „jogosult” a GVH vizsgálódni, miért nem „köteles”? A radikális politikus szerint a meghívásos tendereztetés gyakorlatát be kell fejezni, mert az a korrupció melegágya, a kisvállalkozások esetében pedig, kisebb szabálysértések esetén, inkább a figyelmeztetést, mint a bírságot támogatják. A politikus szerint a javaslatot érdemes lenne kiegészíteni a „fogyasztói csoportokkal és a termékbemutató maffiával” szembeni fellépés lehetőségével is. Z. Kárpát hiányolta a tervezetből a körbetartozás jelenségének megszüntetését elősegítő passzusokat.

napigazdasag.hu