Főszerkesztők, újságírók álltak ki a Népszabadságért

2016.10.10 05:50

 

Paul Lendvai

Ez egy példátlan esemény a magyar demokrácia sajtótörténetében. Messzemenő következményekkel.

Bánó András, ATV

A történelem ismétlődik, két hét híján 23 éve ugyanez történt az Egyenleg szerkesztőségével. Akkor a Szabadság téren, most pedig a Kossuth téren tüntettek azok, akiknek fontos a sajtószabadság.

D. Horváth Gábor, Magyar Nemzet

A súlyos gazdasági veszteség sem lehet indoka a szerkesztőség megalázásának. A hírek arról is szólnak, hogy a polgári kormány politikai szándékai irányítják az eseményeket, amiről azonban a szóbeszéden kívül egyelőre semmilyen hivatalos információ nem került elő. A kormány szerepére utalhat, hogy az utóbbi időben egyre nyíltabban és egyre kíméletlenebbül törekszik az eltérő vélemények, hangok elhallgattatására, és az ezeknek nyilvánosságot biztosító fórumok felszámolására. Ellentmond viszont az, hogy ebből a sajtóval és az újságírókkal szembeni intézkedéssorozatból teljes mértékben hiányzik a polgári mentalitás.

D. Bányász Gergő, Hír Tv

Szeretném azt hinni, hogy ez egy álom, ilyen nem történhet meg Magyarországon. Aztán megtörlöm a szemem, és látom, hogy a független média egyik zászlóshajója süllyedhet el éppen. Szolidaritást vállalunk, segítünk, ahogy tudunk a Népszabadság munkatársainak. Hétfőn lehet majd érezni, hogy mennyire kevés független médium maradt Magyarországon. Nem akarom megszokni ezt az állapotot.

Dudás Gergely, Index

Ennél mocskosabb módon, ennél jobban semmibe véve egy szerkesztőséget és személyében az összes ott dolgozó embert nem is lehetett volna ezt lebonyolítani. Dermesztő volt fél évvel ezelőtt látni, ahogy az egyik ellenzéki török lap vezetőségét bilincsben vezetik el. Egyértelmű volt, hogy ilyen Magyarországon nem történhet meg. De naivnak bizonyult az is, aki azt hitte, hogy van egy pont, ahol már Fidesz-mércével is elég a sajtószabadság korlátozásából és a médiatér megszállásából. Sajnos mindig van lejjebb.

Kovács Zoltán, Élet és Irodalom

Természetesen nem Orbán Viktor saját kezűleg szüntetné meg a Népszabadságot. De nevéhez és kormányzásához köthető az a politikai kultúra, amelyben az erőszakoskodás, a szájalás és az értelmetlen gőg az ilyen megoldásokat nem egyszerűen lehetővé teszi, hanem mindennapi gyakorlattá. A fiatal korában maga által is vallott értékeket, mint például személyi függetlenség, sajtószabadság, ma nyűgnek érzi, és olyan országot épít, ahol a talpnyalók meg a családtagok érzik jól magukat. A világ szégyene, amit ma szerte a hazánkban látunk, a Népszabadság ügye egyik a sok közül. Tisztelet a lap munkatársainak!

Borókai Gábor, Heti Válasz

A működés felfüggesztéséről született döntés majdnem lehetetlen helyzetbe hoz egy alkotóközösséget, amelynek léte feltétele a lap továbbműködtetésének, az olvasótábor egyben tartásának és az üzleti alapok megerősítésének. Ezek nélkül pedig megpecsételődik egy médium sorsa. Bármi legyen is a háttérben, értsünk egyet vagy sem a Népszabadság közéleti irányultságával, a több évtizedes múltú lap kiiktatása a hazai újságok piacáról minden politikai oldal számára veszteség, és rossz üzenet. Elvárjuk a döntés felülvizsgálatát!

nepszava.hu