Francia becsületrenddel tüntették ki Novák Katalint

2019.01.29 06:03

Az államtitkár a "francia-magyar kapcsolatok előmozdításáért" végzett sokéves munkájáért kapta a díjat.

 
A Francia Becsületrend lovagkeresztje címmel tüntették ki Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkárát - írja az MTI. Novák Katalin, aki korábban a Külügyminisztérium frankofón ügyekért felelős miniszteri biztosa is volt, a francia-magyar kapcsolatok előmozdításáért végzett sokéves munkája elismeréseként kapta a Becsületrendet.
 
A legmagasabb francia állami kitüntetést Benoit Puga tábornoktól, a Francia Becsületrend nagykancellárjától vehette át az államtitkár hétfő este Budapesten. Benoit Puga szerint Novák Katalin tevékenysége tökéletes példája azoknak, akik sokat tesznek Franciaországért, akiket azért tüntetnek ki, mert elkötelezetten segítik a francia kapcsolatokat, a frankofónia terjedését, és akik osztoznak a szabadság, egyenlőség, testvériség értékeiben.
 
A nagykancellár megfogalmazása szerint Novák Katalin élete jól mutatja azt, hogyan lehet egy háromgyermekes anya egyszerre aktív és talpraesett államtitkár is.
 
A budapesti francia rezidencián tartott fogadáson Pascale Andréani budapesti francia nagykövet azt hangoztatta, az, hogy a Becsületrend nagykancellárja is eljött Budapestre, azt mutatja, mennyire nagyra tartják Novák Katalin munkásságát és a két ország kapcsolatait.
 
Budapest, 2018. július 13. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára (j) résztvevőket üdvözöl a nagymamák világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón a budapesti Hegyvidéki Kulturális Szalonban 2018. július 13-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Novák Katalin a nagymamák világnapján a budapesti Hegyvidéki Kulturális Szalonban (2017.július)
 
Fotók: Balogh Zoltán / mti.hu
 
Az államtitkár a szabadságot olyan értéknek nevezte, amelyért mind a magyarok, mind a franciák a vérüket adták. Az egyenlőségről azt mondta: a magyarok hisznek abban, hogy lehet egyenlőség a régi és új, a kicsi és nagy tagállamok között az európai közösségben. Hozzátette: a testvériség pedig a magyarok számára azt jelenti, hogy hiszünk az európai nemzetek közötti együttműködésben, a világ keresztény közösségeinek egymásrautaltságában. Szerinte az, hogy milyen Európában fogunk élni, és hogy kik élnek majd ebben az Európában, hogy egyre több, vagy egyre kevesebb lesz bennünk a közös, nagy mértékben függ attól, hogy a franciák és a németek milyen döntéseket hoznak a jövőben.
 
A Francia Köztársaság Becsületrendjét (Ordre national de la Légion d'honneur) 1802-ben alapította Bonaparte Napóleon. Tavaly Magyarországról Grabócz Márta zenetörténész és Káel Csaba filmrendező, a Müpa vezérigazgatója vehette át a francia állami kitüntetést. A díjazottak névsorát itt találja.
 
mti.hu / hvg.hu