Francia filmparadicsom Miskolcon, egy héten át

2015.11.28 15:27

Szex, szerelem, terápia, Samba, Divat a szerelem. Többek között ezekre a francia filmekre ülhetnek be a filmrajongók Miskolcon jövő hét szerdáig. A Művészetek Háza mozijába a tavalyi és idei év legjobb francia filmjeit hozták el a szervezők.

Tömeg a Művészetek Házában, és telt ház az Uránia teremben. Újra megnyitott a francia filmek paradicsoma. A 24. Francia Filmhét keretében hat remek alkotást hoztak el Miskolcra, először a Bazi nagy francia lagzikat láthatta a közönség.

francia_filmhet_151126ml.jpg

Fotó: Mocsári László

Louise Sassonia, Francia Intézet nyelvi együttműködési megbízottja a megnyitón köszönetet mondott a házigazdáknak, hogy hozzájárulnak a francia filmek terjesztéséhez Magyarországon és Miskolcon.

A francia filmek iránt minden évben nagy a kereslet. A nagy klasszikusok mellett a legújabb alkotásokat is várják a nézők. A közönség soraiban pedig nagyon sok fiatal is van. A francia nyelv oktatása már szinte minden középiskolában elérhető. Az angol és a német mellett a legnépszerűbb nyelv. A nyelvtudás csiszolása mellett viszont a francia filmhét a művészet felé is irányítja a diákokat.

francia_filmhet_151126ml_3.jpg

Ha visszagondolok azokra a klasszikusokra, amelyeket mi néztünk, teljesen meghatározták az ember a filmről alkotott képét. A film akkor is és most is sok tekintetben formálta és formálja az esztétikai érzékünket – fogalmazott Kiss Gábor, alpolgármester.

minap.hu