Füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát rendelték el Miskolcon

2016.01.23 10:30

Az automatikus mérőállomásokon a szálló por (PM10) koncentráció túllépte a tájékoztatási küszöbértéket, így Kriza Ákos polgármester elrendelte a füstköd-riadó tájékoztatási fokozatát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napokban a levegőminőség további romlása várható. Kérjük, vegyen részt a szmoghelyzet mérséklésében! – olvasható a Városháza közleményében.

A légszennyezettség további romlását mérsékelhetjük a következőkkel:

- Ne használják a személyautót, (főleg a dízel üzeműeket) utazzanak közösségi közlekedéssel

- Amennyiben lehetséges, mérsékelni kell a szilárd (szén, fa) és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. Ha van lehetőség gázfűtésre, inkább azt használják.

- Száraz fát használjanak fűtésre!

- Ne égessenek hulladékot, műanyagokat!

- Kerüljék a porképződéssel járó tevékenységek végzését!

A tájékoztatási fokozat alatt tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés. Ennek betartatására és fokozott ellenőrzésére felhívtam a Miskolci Önkormányzati rendészet figyelmét – olvasható a Kriza Ákos által jegyzett közleményben.

A szálló por egészségügyi hatásai:

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A por belégzése a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe. Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek.

Szabadban tartózkodás, szellőztetés

A levegő szennyezettsége a késő-délutáni, esti, éjjeli órákban a legmagasabb, ekkor kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést. A délelőtt és a kora délutáni órákban a levegő szennyezettsége alacsonyabb, ekkor érdemes szellőztetni, sétálni, szabadban tartózkodni.

minap.hu