Gaskó István: Megvan a fedezet a férfiak nyugdíjba vonulásához

2015.07.27 16:31

Biztosíthatók a források a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásához – mondta a július elején indult népszavazási kezdeményezésről a Liga Szakszervezetek elnöke hétfőn sajtótájékoztatón Győrben.

Gaskó István a lehetőségekről szólva kifejtette: az évente mintegy 200 milliárd forintba kerülő nyugdíjba vonulást elsősorban olyan forrásokból lehetne fedezni, amelyeket az állam szed be járulék címen. Példaként említette, hogy évi mintegy 5000 milliárd forintot tesz ki a feketegazdaság, ha ennek a 20 százaléka kifehéredne, akkor a forrás biztosított lenne – tette hozzá.

Másik lehetőségként említette, hogy csábítóvá kell tenni az országot annak az általa vélt mintegy 600 ezer embernek is, akik ma Nyugat-Európában dolgoznak, hogy jöjjenek haza és itt fizessék járulékaikat.

 

Népszavazás

Bedönthetné a nyugdíjkasszát a voks
Évi 150-200 milliárd forinttal terhelné meg a nyugdíjkasszát a szakemberek számításai szerint, ha a férfiak is nyugdíjba vonulhatnának 40 év szolgálati viszony után.

Életveszélyesnek nevezte a férfiak 40 év szolgálat utáni nyugdíjba vonulásáról szóló népszavazási kezdeményezést a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.


Gaskó István emlékeztetett: esélyegyenlőtlennek találják, hogy jelenleg csak a nők mehetnek nyugdíjba 40 évi munkaviszony után. Ezért állt a Liga Szakszervezetek a Bodnár József, a Vasutasok Szakszervezetének tisztségviselője által, magánemberként kezdeményezett népszavazási kezdeményezés mellé.

Az elnök az MTI-nek úgy fogalmazott, hogy széles társadalmi támogatottságú az ügy és reményei szerint két hónap alatt összegyűlik a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás. Mint fogalmazott, a legtöbb városban gyűjtik az aláírásokat.

Elmondta azt is, hogy a népszavazáshoz szükséges 5 milliárd forintot nem szeretné a „társadalom nyakába varrni”, így bízik abban, hogy a kormány még előtte bevezeti ezt a lehetőséget. Amennyiben mégis lesz népszavazás, Gaskó István reményei szerint ez vagy az év végén, vagy a jövő év elején fog megvalósulni.

 

Pártsemlegesen
Kijelentette azt is, hogy „szigorúan pártsemlegesen” szeretnék lebonyolítani mind az aláírásgyűjtést, mind a népszavazást, mert nem szeretnék, „hogy bármelyik politikai erő rájuk csimpaszkodna és politikai zsákmányszerzésre használná a népakaratnak ezt a szegmensét”.

Győrben egy óra alatt mintegy 50 ember írta alá a népszavazást kezdeményező ívet.

 

Aggódhatunk a nyugdíjunkért

Várhatóan még inkább ki kell tolni a nyugdíjkorhatárt Magyarországon is a lakosság lélekszámának csökkenése és elöregedése miatt. Hiába tűnhet most még bőkezűnek a magyar nyugdíjrendszer, a 20-30 év múlva visszavonuló időskorúakat egzisztenciális sokként érheti majd a csökkenő állami járadék. Ennek orvoslására rendhagyó megoldást javasol Németh György közgazdász.

mno.hu