Gázkazánt venne? Új adót fizethet

2015.04.23 17:24

Januártól környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni minden elektromos vezérlésű kazán után. A termékdíj független attól, hogy takarékos-e a készülék, milyen mértékben áll újrahasznosítható alkatrészekből, van-e Környezetbarát Termék minősítése.

A termékdíj 57 forint kilónként, ami 3-5 százalékkal teszi drágábbá a modern, energiatakarékos kazánokat. Eközben a kevésbé hatékony, természeti erőforrásokkal pazarlóbban bánó, környezetet jobban terhelő fűtőberendezések után nem kell fizetni - írja a Magyar Energiahatékonysági Intézet Nonprofit Kft. (MEI).

Az év elejétől a környezetvédelmi termékdíjat kiterjesztették minden központi fűtési célú, elektromos vezérlésű kazánra, így a leggyakoribb a cirkókra. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy termékdíjat a modern, leginkább környezetbarát készülékek után kell fizetni. Ez energiahatékonysági és levegőtisztasági szempontból is aggályos, ellentmond a törvény szellemének és betűjének, hisz megdrágítja a takarékosabb, környezetkímélőbb berendezéseket, egyben vonzóbbá teszi a jellemzően fa- vagy széntüzelésű készülékeket, amelyek jobban szennyezik a levegőt. A környezetvédelmi termékdíj célja ugyan a hulladékkezelés és feldolgozás elősegítése is, de ezt nem szabad a többi környezetvédelmi cél, az energiatakarékosság és a levegőtisztaság kárára megvalósítani - véli MEI.

Magyarországon a gázfűtés dominál, közel 2,5 millió gázkazán van. A kazánok átlagéletkora 18 év, és ez folyamatosan emelkedik. Az elavult fűtőkészülékek a magasabb fogyasztás mellett a levegőt is jobban szennyezik. Ezt tetézi a - magas gázárak miatt korábban - szilárd tüzelésre átállt háztartások okozta szállópor-kibocsátás növekedése. Még nehezebben indokolható az, hogy a környezetvédelmi termékdíj alól nem kapnak felmentést a Környezetbarát Termék védjeggyel rendelkező kazánok. A termékdíjat ugyanis - a tényleges fenntarthatósági szempontokat félretéve - kivétel nélkül minden elektromos vezérlésű, központi fűtés céljára szolgáló készülékre kivetették. A termékdíj és mértéke független attól, mekkora fogyasztás mellett milyen hatékonyak a készülékek, mennyire tartósak, mennyi bennük az újrafeldolgozható alkatrész aránya, milyen takarékosan bánnak a természeti erőforrásokkal. Ez az intézkedés kifejezetten visszafogja a környezetbarát technológiák szélesebb körű elterjedését, így ellentétes a termékdíj eredeti céljával.

Tovább árnyalja a képet, hogy szeptember végétől - egy hazánkban is közvetlenül érvényes EU+rendelet értelmében - már csak olyan gázfűtő készülékek kerülhetnek a boltokba, amelyek magasabb energetikai követelményeknek felelnek meg, azaz hatékonyabban működnek. Ezek a készülékek eleve többe kerülnek, ehhez adódik még a termékdíj, mely várhatóan 2-3 százalékkal tovább növeli az árszintet. Minden készülékre energiacímke kerül majd, mely pontosan beazonosíthatóvá teszi a készülékek hatékonyságát.

A MEI rossz iránynak tartja a termékdíj jelenlegi formában történő kivetését - mondta Bart István, a MEI igazgatója. Nem önmagában a termékdíj jelenti a problémát, hanem átgondolatlan, az energiahatékonyságot és a levegőtisztaságot nem segítő alkalmazása. Azt javasoljuk, hogy a termékdíjat terjesszék ki minden fűtőkészülékekre, de mértékét tegyék függővé a környezetterhelés mértékétől és hatékonyságuktól. A gázkazánoknál a termékdíj mértéke a készülék energiahatékonysági besorolása szerint változzon, és az A energiaosztályúak, illetve Környezetbarát Termék védjeggyel ellátott termékek mentesüljenek a termékdíj alól, a B osztályúaknál pedig a rendes érték 25 százalékát kelljen csak megfizetni - olvasható a cég közleményében.

napi.hu