Generációs konfliktusokat szülhet a társadalom öregedése

2015.06.26 12:36

Európa népességének öregedése nemzedéki konfliktusokat szülhet – figyelmeztetett az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatói nyugdíj-hatóság (EIOPA) elnöke.

Gabriel Bernardino a kontinens nyugdíjrendszereire nehezedő nyomásra is felhívta a figyelmet a PensionsEurope brüsszeli konferenciáján. Elmondta, hogy az EIOPA egy független szervezet, melynek fő célja, hogy elősegítse az európai felügyeleti szabályok és gyakorlatok konvergenciáját Európában.

Bernardino szerint igen fontos volt egy olyan hatóság létrehozása, amely elősegítheti ezeket az igényeket, felölve a biztosítási és a foglalkoztatói nyugdíj ágazatot is. Az elnök azt is hozzátette, hogy a hatóságnak nem az a feladata, hogy leváltsa a tagállami szabályozó hatóságokat, mindössze a konzisztencia és a konvergencia elősegítése a célja.

A konferencián az EIOPA finanszírozásának kérdése is felmerült, amely jelenleg úgy néz ki, hogy a források 40%-át az Európai Bizottság, 60%-át a tagállamok biztosítják, amely Bernardino szerint határozottan nem optimális. Uniós szervként ugyanis a finanszírozás 100%-ban az EU-tól kellene, hogy jöjjön – közölte Bernardino.

Korábban felmerült már a finanszírozás kérdése, ahol az Európai Parlament azt javasolta, hogy egy, a biztosítókra és a foglalkoztatói nyugdíjpénztárakra kivetett adóból lehetne fenntartani az EIOPA-t.

Bernardino a konferencián visszautasította a felülvizsgált IORP-irányelv részét képező teljes körű mérlegfőösszeg-megközelítéssel (HBS) kapcsolatos panaszokat is, mondván, hogy a HBS a legjobb módja annak, hogy közös alapot teremtsenek a nyugdíjpénztárak esetében az EU-ban.

biztositasiszemle.hu