GIRO Zrt.: átutalással megérkezett a nyugdíj pénteken

2019.01.12 10:26

A Magyar Államkincstár (MÁK) által indított valamennyi nyugdíj tranzakciót a GIRO Zrt. rendszereiben pénteken (január 11-én) elszámolták, és elküldték a bankoknak.

Képtalálat a következőre: „nyugdíjas atm https”
 
A nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer üzemeltetője hozzá tette:
 
a GIRO Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer egész nap hibamentesen működött.
 
A postai kifizetések 2019. január 14-én indulnak – közölte a MÁK korábban.
 
Az előzmények:
 
Egymás után jelentették a reggeli óráktól kezdődően előbb csak a sejtés szintjén, majd olvasói levelekre hivatkozva, később bankok, közöttük az OTP bank közleményeit idézve arról, hogy valami gond van az átutalásokkal, késni fognak a nyugdíjak. Később a folyósító állami intézmény került a figyelem középpontjába:
 
A Portfolio meg nem erősített híre szerint a Magyar Államkincstárnál egy banális hiba történt: rossz értéknappal (jó eséllyel az általános, 12-i dátummal) küldték be a tranzakciókat a bankközi klíring rendszert működtető GIRO éjszakai rendszerébe. Amikor – szólt a magyarázat – a hiba kiderült, korrigáltak, ám ekkor már a nappali, nem állami utalásoknak fenntartott rendszerben ment át a pénz a bankokhoz. A GIRO délután négykor bezárt, a rendszer tehát csak az addig beérkezett adatokat továbbíthatta.
 
Mindezekre reagálva jelent meg este, 21 óra 03 perckor az MTI hírei között a bevezetőben idézett mondat:
 
A Magyar Államkincstár (MÁK) által indított valamennyi nyugdíj tranzakciót a GIRO Zrt. rendszereiben pénteken (január 11-én) elszámolták, és elküldték a bankoknak, a GIRO Zrt. által üzemeltetett, a nyugdíjak elszámolását is végző bankközi klíring rendszer egész nap hibamentesen működött.
 
Vagyis a nyugdíjasok banki átutalással megkapták pénteken a járandóságukat, a postai kifizetések hétfőtől indulhatnak.
 
azuzlet.hu