GKI: A Covid-járvány berobbanása óta nem voltak ennyire borúlátók a magyar fogyasztók

2022.06.27 06:49

A háború és a kormányzati intézkedések is rontják a helyzet megítélését - derül ki a gazdaságkutató havi prognózisából.

Tizenöt havi mélypontjára süllyedt júniusban a GKI konjunktúraindexe, a mutató az előző hónaphoz képest is öt pontot esett vissza – derül ki a gazdaságkutató közleményéből. Bár a pesszimizmus általános, a GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés jelentős eltérést mutat a vállalkozások és a fogyasztók hangulata között is: júniusban az üzleti várakozások ismét bő 3, a fogyasztóiak viszont újra mintegy 10 ponttal estek az előző hónaphoz képest. Az emberek legutóbb a Covid-járvány kirobbanásakor voltak a mostaninál pesszimistábbak.

 

 

Az üzleti szektorban minden ágazat várakozása kisebb-nagyobb mértékben romlott, különösen a kereskedelemé és a szolgáltatásoké. Az építőipari vállalatok hangulata május után júniusban is romlott, a kereskedelmi bizalmi index értéke három havi kismértékű emelkedést követően jelentősen esett. Az eladási pozíció és a készletek megítélése közepes mértékben romlott, a várható rendeléseké azonban másfél éves minimumára zuhant. A szolgáltatói bizalmi index az áprilisi nagy javulás után második hónapja esik. Romlott az általános üzletmenet és az elmúlt időszaki forgalom megítélése, gyengültek a forgalmi várakozások.
 
Júniusban az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága a szolgáltatások kivételével minden ágazatban visszaesett. Az áprilisi csúcshoz képest minden ágazatban csökkent, de a kereskedelem kivételével továbbra is több a létszám növelését, mint csökkentését tervező cég. A lakosság munkanélküliségtől való félelme május után júniusban is tovább erősödött, igaz az előző havinál kisebb mértékben.
 
A cégek áremelési törekvése, ha nagyon lassan is, de az ipar kivételével minden ágazatban második hónapja csökken. A válaszolóknak így is jóval több mint fele – a kereskedelemben közel háromnegyede – áremelésre készül. A fogyasztók inflációs várakozása azonban júniusban is kissé tovább erősödött. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetét az orosz-ukrán háború kitörése óta a vállalatok és az emberek is rendkívül pesszimistán látják, júniusban ehhez feltehetőleg a kormányzat egyensúly-javító csomagja is hozzájárult.
 
A GKI fogyasztói bizalmi index júniusban a májusi jelentős csökkenéssel szinte megegyező mértékben romlott tovább, s alacsonyabb szintre került, mint a mindenkori, vagy ezen belül az elmúlt tíz év átlaga. A lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott véleménye júniusban a májusinál is nagyobb mértékben lett pesszimistább. Az emberek saját jövőbeli megtakarítási képességükről alkotott véleménye a mindenkori rekordot jelentő, februári szintről negyedik hónapja, folyamatosan, szinte havi egyenletes ütemben gyengül. Júniusban a lakosság a nagyértékű, tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is romlónak találta.
 
 hvg.hu