Gondolta volna? Nézze meg a térképen, hol történik a legtöbb bűncselekmény!

2016.08.27 15:08

Magyarország — Kíváncsi, hogy mennyire érezheti magát biztonságban? Az országos bűntérképből kiderül, mire számíthat, ha Budapesten, Miskolcon vagy Debrecenben él.

Illusztráció: Northfoto

A legfrissebb adatok szerint a fővárosban több mint 90 ezer bűncselekmény történt 2014-ben, míg Észak-Magyarország legnagyobb városá­ban, Miskolcon majdnem 7000 alkalommal bűnöztek. Az Országos Kriminológiai Intézet legutóbbi tanulmányából pedig kiderül, hogy hazánkban kétpercenként betörnek vagy lopnak.

Budapest vitathatatlanul a bűnözők kedvenc városa, bármelyik megyénél több bűncselekményt regisztráltak. Ezt talán az magyarázza, hogy arányaiban itt élnek a legtöbben, az észak-magyarországi területeken pedig a sok elhagyott porta lehet vonzó a betörők számára. A „legbűnösebb” váro­sok listáján Budapest után Miskolc, majd Debrecen, Pécs, Győr és Szeged következik.

– A már lezárt eljárások számát mutatja a lista, a folyamatban lévő ügyeket nem tartalmazza – tudtuk meg az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatától.

Zsolt Péter szociológus szerint hiába a több bűncselekmény, a nagy­vá­rosok még mindig vonzóbb élőhelynek számítanak.

Bűntérkép / Forrás: ORFK

– Minél nagyobb egy város, annál több bűncselekmény történhet ott – kezdte a szakember. – A nagy kérdés az, hogy vajon miért költöznek az em­berek a kisebb, de sokkal inkább élhető településekről a zsúfolt nagyváro­sokba. Ennek oka, hogy a nagyváros egyszerre rendezett és izgalmasan zsúfolt, kiismerhetetlen: ez a kettősség vonzza oda az embereket – summázta a szocio­lógus.

Az ajtó a leggyengébb

A betörők kedvenc módszere továbbra is a feszítés, az ajtón keresztül jutnak be legtöbbször. A korábban divatos zárfeltörések száma az egyre biztonságosabb szerkezetek miatt visszaesett. A bűntetteket az esetek többségében negyedóra alatt végrehajtják.

blikk.hu