Gondoskodó Miskolc: még több támogatás a szépkorúaknak (+videó)

2021.04.30 10:38

Húsz százalékkal megemelik a Salkaházi programban elérhető támogatás összegét az eredetihez képest, amit az idei évtől igényelni is egyszerűbben lehet majd – jelentette be Veres Pál polgármester szerdán, a városházán megtartott sajtótájékoztatón.

Veres Pál és Simon Gábor adott tájékoztatást a támogatások részleteiről
 
Fotó: Mocsári László
 
 
A jobb kiszámíthatóság érdekében november 1-je és december 15-e között – postai úton – kapják majd meg a támogatást a jogosultak, a megyei nyugdíjfolyósítási igazgatóságnál meglévő címükre – mondta Veres Pál, aki bejelentette: húsz százalékkal, 12 ezer forintra nő a Salkaházi programban nyújtott támogatás összege 2021-től.
 
– A másik jó hír: egyszerűsítjük az ügymenetet, mostantól nem kell igényt beadni, ugyanis az igazgatóság nyilvántartására támaszkodva, hivatalból megállapítjuk a jogosultságot – tette hozzá a polgármester.
 
Nem kell már tehát pályázni, nyomtatványt kitölteni az igényléshez – a szépkorúak magáról a támogatási határozatról fognak értesítő levelet kapni. A kérelem lehetősége persze továbbra is fennáll, olyan esetekben például, ha valaki október 1-je után tölti be a 60. életévét.
 
A jogosultsági feltételek ugyanakkor annyiban módosulnak, hogy a nyugdíjfolyósítási igazgatóság nyilvántartásában szereplő folyósítási vagy levelezési címnek is miskolcinak kell lennie.
 
A városvezető beszélt arról is, hogy mivel még mindig járványhelyzet van, így a programok újraindítását csak valamikor az év második felére tervezik.
 
– Gondoskodnunk kell azokról, akik itt dolgozták le az életüket, építették és működtették a várost. Hiszünk abban, hogy ezzel a támogatással is valamilyen módon ki tudjuk fejezni hálánkat és köszönetünket. Ahogy azt a Nagy-Miskolc választási programban is vállaltuk – emlékeztetett Veres Pál.
 
A Velünk a Város frakciószövetség vezetője szintén a Salkaházi program fontosságát hangsúlyozta. Simon Gábor kifejezte: támogatják a polgármestert a program megvalósításában.
 
– Megteremtettük annak feltételeit, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is emelni tudjuk az összeget. A költségvetés erre fedezetet nyújt – tudatta, hozzátéve: bár újabb kormányzati elvonások „alapjaiban érinthetnék a rendszert”, de arra számít a miskolci városvezetés, hogy „a kormány betartja ígéretét, és az önkormányzatokat támogatni fogja, a kieső bevételeket pedig hamarosan kompenzálja”.
 
A frakcióvezető emlékeztetett: a pandémia ellenére számos más intézkedést léptettek életbe a szociális rendszer átalakítására az elmúlt egy évben. Növelték például a szociális juttatások jövedelemhatárát, amiben így több miskolci vehet részt; átalakították a tűzifatámogatás rendszerét, így hosszabb időn át több miskolcit tudnak tűzifával ellátni. A gyógyszertámogatást teljes évre kiterjesztették. A miskolci fiatalok érdekében pedig bevezették a babaváró támogatást, és ismét pályázhatnak a tehetséges diákok a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszerhez.
 
– Így elmondhatjuk, hogy a gondoskodó Miskolc a születéstől egészen a nyugdíjas korig támogatjuk a városlakókat – hangsúlyozta Simon Gábor.


Kujan István
minap.hu