Görgey szobránál koszorúztak

2017.03.14 18:12

Már kedden megkezdődtek Miskolcon a március 15-e alkalmából rendezett megemlékezések. A forradalom és szabadságharc ünnepe alkalmából, a hagyományoknak megfelelően, elsőként Görgey Artúr múzeumi szobrát koszorúzták meg.

gorgeykoszoruzas3.jpg

A Herman Ottó Múzeum bejáratnánál álló, hányatott sorsú mellszobornál idén is a múzeum, az önkormányzat, valamint a városi intézmények, szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit.

gorgei.jpg

Görgői és toporci Görgey Artúr 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére. Polgári végzettségét tekintve vegyész, és 1848 előtt e területen is kiemelkedő eredményeket publikált. A szabadságharc bukását követően Ausztriába internálták. Ebben az időszakban írta meg, és 1852-ben német nyelven megjelentette kétkötetes emlékiratait. Csak 1867-ben a kiegyezés után térhetett vissza Magyarországra. Testvére Görgey István házában élt 1916-ban, 98 éves korában bekövetkezett haláláig. - Nem volt énbennem semmi katonai zseni. Az csak mese, magyar legenda, mint annyi más. Rendet tartottam a katonáim között, ez az egész, és a fickók derekasan viselték magukat néhányszor. A többi lárifári - nyilatkozta egy ízben Mikszáth Kálmánnak.

gorgeykoszoruzas4.jpg

minap.hu