Grósz Károly óta először jár magyar kormányfő Teheránban

2015.11.30 11:36

Orbán Viktor hétfőn Iránba érkezett, magyar kormányfő huszonhét éve nem látogatott Teheránba.

Új korszak kezdődik Magyarország és Irán kapcsolataiban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Teheránban, miután megbeszélést folytatott Esak Dzsahangiri iráni első alelnökkel, a két ország miniszterei pedig több kétoldalú megállapodást is aláírtak, például a kettős adóztatás elkerüléséről és a befektetések ösztönzéséről.

A kormányfőt katonai tiszteletadással fogadták az iráni fővárosban, ahová keddig tartó hivatalos látogatásra érkezett. A Mehrnews emlékeztet arra, hogy utoljára 1988-ban, Grósz Károly révén járt magyar kormányfő Iránban.

A magyar küldöttségnek tagja több kormánytag, és a politikai egyeztetésekkel párhuzamosan egy magyar üzletemberekből álló csoport is tárgyal Teheránban. A Tsanim News ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy Budapest 120 fős küldöttséget küld Teheránba, a hivatalos személyeken túl üzletembereket, lobbistákat.

Az iráni első alelnökkel folytatott megbeszélés után Orbán Viktor sajtónyilatkozatában örömét fejezte ki, hogy Irán "átvészelte" a szankciós időszakot, és visszatér a világgazdaság és a világpolitika vérkeringésébe. Esak Dzsahangiri alelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai az elmúlt években jelentősen visszaestek, de biztos benne, hogy a mostani miniszterelnöki látogatás erősíteni fogja a gazdasági együttműködést.

mti.hu/hvg.hu