Gulyás Gergely: A kormány az eddigi intézkedéseket tartja fenn

2020.11.26 11:34

Magyarországon az elmúlt heti adatokat figyelve az új fertőzések száma 3000 és 5000 között volt, ami azt mutatta, hogy a fertőzésszám mérséklődik, konstans adatokat mutat, közölte Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Fotó: Balogh Zoltán / mti.hu
 
A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte, tudták, hogy változni fog a fertőzésszám, hiszen megkezdődtek a tömeges tesztelések. Ez nemcsak a kulcsfontosságú hivatásrendeket jelenti, hanem lényegesen több antigén tesztet is használnak már, emiatt lényegesen magasabbak például a mai fertőzésszámok.
 
Jövő héten tudjuk azt leszűrni, hogy a fertőzések terjedésének gyorsulását mutatják-e az adatok. A különböző hivatásrendek tesztelésének eredményeit egységesen nyilvánosságra fogja hozni a kormány, várhatóan a hétvégén. A kormány úgy döntött, hogy az eddigi intézkedéseket tartja fenn, jövő hétig nem várható változás
 
– közölte.
 
Elismételte, hogy a hét közben bevezetett idősek vásárlási idősávja annyiban tér el a tavaszi gyakorlattól, hogy bármikor vásárolhatnak az idősek, de van egy védett idősáv, amikor csak ők mehetnek üzletbe.
 
A járványra a vakcina a megoldás, amihez már kézzel fogható közelségbe kerültünk, magyarázta Gulyás.
 
Mindenhonnan, ahonnan lehet, vakcinát kell szerezni, de csak olyan hozható forgalomba, amit a magyar hatóságok ellenőriztek és elfogadtak. A vakcina önkéntes és ingyenes lesz. 12 millió fölötti adag vakcinát kötöttünk le eddig európai és amerikai fejlesztésekből, ez megegyezik a múlt héten ismertetett számokkal. Oroszországgal, Izraellel és Kínával tárgyalunk, utóbbi áll a legelőrébb az oltóanyag engedélyeztetésével
 
– fogalmazott.
 
Rossz hírnek említette, hogy a Pfizer először nem Európába, hanem Amerikába szállítja majd a vakcináit, de a lekötésnél kifizetett előleg felét visszatérítik.
 
A magyar egészségügy képes ellátni a feladatokat, mindenki számára színvonalas egészségügyi ellátást tudunk biztosítani. Senkinek nem kell tartania attól, hogy ha súlyos tünete van, akkor az egészségügy ne lenne képes őt maradéktalanul ellátni
 
– mondta a miniszter.
 
Ma a lengyel miniszterelnökkel egyeztet Orbán Viktor az EU-s költségvetésről. Gulyás szerint továbbra is elfogadhatatlan, hogy politikai kritériumoktól függővé tegye az uniós pénzek folyósítását. A kormány küzd azért a jogért, hogy meghatározhassuk, kivel kívánunk együtt élni, erről nem mondanak le.
 
Az elmúlt évek tapasztalatai mutatják, hogy Brüsszelben csak az lehet jogállam, aki nem védi meg a határait és beengedi a migránsokat. A nyugati sajtószabadságról mindent elárul, hogy a Project Syndicate nem közölte a miniszterelnök véleményét. Érdemes lenne arról beszélgetni, hogy a sokszínűség tekintetében miért áll sokkal rosszabbul a nyugati sajtó mint a közép-európai vagy a magyar
 
– fogalmazott.
 
Újságírói kérdésre válaszolva közölte, az új amerikai adminisztrációnak is joga van arra, hogy eldöntse, milyen bevándorláspolitikát kíván folytatni, ebbe a magyar kormány nem akart soha beleszólni.
 
Az Egyesült Államok története bizonyos értelemben a sikeres integráció története, ott más történelmi tapasztalatok fényében tartjuk ezt értékelődnek. Egy mondatot mégis érdemes hozzáfűzni ahhoz, hogy Joe Biden azt mondta, Amerika készen áll világ vezetésére. Mi minden ambíciót értékelünk, de Magyarországon az ország vezetéséről négy évente döntenek az állampolgárok
 
– mondta.
 
Gulyás szintén újságírói kérdésre felelve elmondta, semmilyen akadálya nincs, hogy a magyar kormányt kritizáló George Clooney-val kávézzon, de ilyen megkeresés nem érkezett.
 
Azt tudom mondani, mint korábban egy magyar színész esetében: neki is jobban áll, amikor tanult szöveget mond.
 
Elmondta azt is, a járvány kezdete óta 5026 egészségügyi dolgozó fertőződött meg Magyarországon és 15-en haltak meg.
 
Ami a karácsonyi szabályokat illeti, azokról várhatóan december 10-ig dönt majd a kormány. Most még korai lenne, mert egy hónap van hátra az ünnepekig, és hetente elemzik a járványadatokat.
 
 
Vaskor Máté
24.hu