Gulyás Gergely: be kellett engedni a vezetők rokonait a közbeszerzésbe

2015.12.02 14:41

Az Országgyűlés tegnap módosította úgy – a változtatási javaslatot a közvélemény és sok képviselő előtt sem nagydobra verve – a közbeszerzési törvényt, hogy állami vezetők, közjogi méltóságok velük nem közös háztartásban élő hozzátartozói indulhassanak közbeszerzésen.

Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotási alelnöke ma egy sajtótájékoztatón erről azt mondta, szerinte a korábbi szabályozás alkotmányellenes volt. Ezt a véleményét, bár nem a törvényalkotási bizottság előtt, jelezte. Kijelentette, szerinte a most megváltoztatott szabályozás találkozik a közvélemény többségének álláspontjával.

Emlékeztetett arra, hogy uniós pályázati pénzekből megvalósuló projektekben még alvállalkozóként sem vehetett volna részt olyan cég, ahol a nem közeli hozzátartozó résztulajdonnal rendelkezik. Hozzátette: a testvér házastársának egy százalékos tulajdonrésze alkotmányosan nem zárhat ki senkit az uniós pályázatokból.

Megjegyezte, személyét nem érinti a módosítás. Úgy értékelte, a törvény ezen szabályozása túlhajtása volt annak a helyes gondolatnak, hogy a közhatalom gyakorlóira vonatkozhatnak eltérő szabályok.

A javaslat visszamenőleges hatályáról azt mondta, reméli, hogy annak jelentősége nincsen.

vs.hu