Gulyás Gergely: itt az időpont, amikor Magyarországon már mögöttünk lehet a járvány (+videó)

2021.04.08 11:27

Gulyás Gergely szerint júniusra mögöttünk lehet a járvány. A miniszter ezen felül beszélt az iskolanyitásról, illetve arról is, hogy a foci eb-re csak oltás-igazolvánnyal lehet majd részt venni. De hozzátette, ez még messze van.

 
Nem lesz csökkentve a 12 hetes időszak a két oltás közt
 
A 12 hetes két oltás közti időszakot nem csökkentik. A protokoll bevezetése nem az volt, hogy kevés oltás volt, hanem hogy az EU-s gyógyszerhatóság szerint így lehet a legnagyobb védettség - mondta el Gulyás Gergely.
 
Még egyszer elmondta Gulyás Gergely újságírói kérdésre: az AstraZeneca biztonságos és arra buzdított mindenkit, hogy vegyék fel az oltást. A nyitásról azt mondta Gulyás Gergely, hogy nem elhamarkodott a döntés, a tudományos konszenzus szerint.
 
A boltnyitásról elmondta: a kijárási tilalom kitolása 10-re még csökkenti is a tömegeket a boltokban, ami csökkenti a járvány terjedését.
 
Hamarosan döntés lehet a 16-18 évesek oltásáról
 
Az április 19-ei nyitásnál nem látnak komoly kockázatot - mondta el Gulyás Gergely. Májusban valószínűleg írásbeli érettségik lesznek, júniusig várhatóan mindenkit be lehet oltani, még a fiatalokat is. A hatóság hamarosan dönt majd arról, hogy lehet-e 18 év alatt oltani.
 
A 16 és 18 évesek oltásának tekintetében az NNK még nem hozott döntést. Az világosan látszik, hogy ez a korosztály veszélyeztetettsége csekély, de nem teljesen veszélytelen.
 
8 millió oltás május végéig a rendelkezésre fog állni, aki akarja a szóbeli érettségéig várhatóan felveheti az oltást.
 
Áprilisban meglehet a 4 millió oltott
 
Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy áprilisban meglehet a 4 millió, de akár a 4,4 millió oltott is. Sőt, május végéig úgy néz ki, hogy mindenkit betudnak majd oltani, aki regisztrált.
 
Védettségi igazolás kell majd a sportrendezvényeken való részvételhez
 
A sportrendezvényeken majd csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni - mondta Gulyás Gergely. Várhatóan a nyáron már meg lehet rendezni az ilyen eseményeket.
 
Júniusra remélhetőleg a járvány mögöttünk lesz
 
- tette hozzá. Gulyás Gergely szerint április végéig teraszokra ki lehet majd ülni.
 
A fitnesztermek még nem nyithatnak.
 
A pedagógusok soron kívüli oltásának első köre során minden pedagógust beoltottak, aki regisztrált, de még nem oltottak be. 78 ezer meghívó ment ki, 66 ezer pedagógus jelent meg az oltásokon. Korábban az oltási sorrendben korukra tekintettel már 34 ezer tanár. Április 30-ig több mint 100 ezer tanárt sikerült beoltani.
 
Oltás-igazolvány
 
Egyelőre még nem hozott döntést a kormány arról, hogy milyen előjogokat jelent majd. Valószínűleg a karanténkötelezettség eltörlése többek közt sorra kerül. 3,5-4 millió beoltottnál dönt majd a kormány a vakcinaigazolások privilégiumairól.

 

 


penzcentrum.hu / hiado.hu