Gyász - Magyar gimnazisták haltak meg az olaszországi szörnyű buszbalesetben

2017.01.21 14:08

16-an meghaltak, 39-en megsebesültek egy magyar középiskolásokat szállító autóbusz balesetében Olaszországban. A Franciaországból, Párizsból Budapestre tartó jármű az A4-es autópályán, a veronai kihajtónál oszlopnak ütközött, szétroncsolódott és kigyulladt péntek éjszaka- tudósított az Euronews. A - mint később kiderült - budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja is a buszon utaztak.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium bejárata

Népszava fotó/Vajda József

Amíg nem rendelkezik a külügyminisztérium biztos adatokkal a sérültek és az áldozatok számát tekintve, illetve végleges névlistával sem rendelkezik, addig – mivel nem szeretnék a pánikot fokozni – nem tudnak részletes információkkal szolgálni – ezt mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke  reggel az M1-en. Hozzátette: vannak súlyos és könnyebb sérültek, illetve olyan gyerekek is, akik egyáltalán nem sérültek meg.

Veronai baleset: az egyik tanár családja is a buszon utazott

A Franciaországból hazafelé tartó magyar buszon 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak

Amíg nem rendelkezik a külügyminisztérium biztos adatokkal a sérültek és az áldozatok számát tekintve, illetve végleges névlistával sem rendelkezik, addig – mivel nem szeretnék a pánikot fokozni – nem tudnak részletes információkkal szolgálni – ezt mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke  reggel az M1-en. Hozzátette: vannak súlyos és könnyebb sérültek, illetve olyan gyerekek is, akik egyáltalán nem sérültek meg.

Elindultak a magyar mentők

Az Országos Mentőszolgálat szakemberei repülővel, és négy jól felszerelt mentőautóval indultak el Budapestről szombaton a veronai buszbaleset sérültjeihez - tájékoztatott Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője. Ónodi-Szűcs Zoltán utasítása szerint a helyszínen, Veronában és Budapesten is felállítanak egy mentésirányítási központot.  A budapesti központ feladata az lesz, hogy megszervezze a hazahozott sérültek kórházi elhelyezését.az egészségügyért felelős államtitkár szombaton reggel rendelte el a megsérült budapesti fiatalok olaszországi kórházi ellátását támogató és hazaszállítását szervező helyszíni operatív központ kialakítását. A központot Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, intenzív terápiás szakorvos irányítja, tagja Pék László, a szervezet orvosigazgatója, valamint Győrfi Pál kommunikációs vezető. Az egészségügyi államtitkárság közleményében hozzátette: az operatív mentési központtal kapcsolatos legfrissebb információk elérhetőek az Országos Mentőszolgálat Facebook-oldalán.

A milánói magyar konzul már a helyszínen van, a kórházakat keresi fel, két konzul Budapestről is útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja. A külügyminisztérium igyekszik minden információt megadni a szülőknek. A milánói főkonzulátus ügyeleti száma:   00-39/339-62-19-517

 

Az első információk szerint az ütközés következtében, sokan kirepültek a buszból, míg többen bent maradtak a buszban mikor az kigyulladt. Az áldozatok megégtek így nehéz lesz azonosítani őket.

 

Szijjártó: egy sérült életveszélyes, kettő nagyon súlyos állapotban van

Tizenhat halottja, egy mesterséges kómában tartott, életveszélyes állapotú, két nagyon súlyos, tíz súlyos és tizenhárom könnyű sérültje van az éjfél előtt Olaszországban, Verona közelében történt buszbalesetnek, tizenketten sérülések nélkül élték túl a balesetet - közölte szombat délelőtt Budapesten, sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Jelezte: nagyjából mostanra állt össze a sértetlenek listája, és "nagyjából végleges" a kórházban ápoltaké.  A magyar kormány nevében részvétét és együttérzését kifejezve Szijjártó Péter közölte: a kormányzat a hazajuttatás és a szülők kimenetelének minden költségét állja, és mindent megtesz, hogy a családok fájdalmát enyhíteni tudja.

 

olaszbusz1.jpg

Az MTI jelenése: 

Tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók a Verona mellett balesetet szenvedett, magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz roncsai közül - közölte szombat reggel az olasz rendőrség parancsnoka, Geralomo Lacquaniti. Közlése azt jelenti, hogy a 16 halálos áldozat mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták időben elhagyni az ütközés után kigyulladt járművet. Olasz tévéhíradók felvételei szerint a jármű teljesen kiégett. A rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról. Az MTI tudósítója, Sárközy Júlia értesülései szerint 39 sérültet veronai kórházakba vittek. Az olasz tűzoltóság korábban azt közölte, hogy 36 sérült el tudta hagyni a buszt.

Orbán Viktor: imáimmal a gyászolók mellett vagyok

Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás. A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok -  írta Orbán Viktor az éjszakai olaszországi buszbaleset kapcsán az MTI-nek elküldött nyilatkozatában.

MTI Fotó: Marjai JánosA budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium harminchat diákja mellett volt tanulók, három tanár, valamint egyikük családja utazott azon a magyar buszon, amely balesetet szenvedett péntek éjjel Olaszországban, Verona közelében - mondta el az intézmény igazgatója.Tóth Gábor megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en volt a buszon.   Az iskola évek óta a Pizolit Busz Kft.-vel utazik sítáborba, mindig ugyanarra a helyre Franciaországba. Az itthon maradt diákoknak osztályfőnökök, iskolapszichológus, és más pszichológusok közreműködésével segítenek abban, hogy feldolgozzák valamilyen módon a tragédiát - különösen azokban az osztályokban, ahol kiderül, hogy egy diák nem tér haza.

Két főállású magyar sofőr vezette a péntek éjjel az olaszországi Verona közelében súlyos balesetet szenvedett buszt - informált  a járművet adó Pizolit Személyszállító Kft. egyik alkalmazottja. Jelezte: nem érti, miért merült fel, hogy a jármű kormánya mögött egy francia sofőr ült a baleset idején. Tudomása szerint a hazafelé tartó autóbuszt a sítábor ideje alatt végig kint tartózkodó két magyar sofőrjük vezette. A Setra márkájú, 57+2 személyes autóbusz jó műszaki állapotú volt, sofőrjei régóta vezető, gyakorlott szakembereknek számítanak - tette hozzá.

A cég tulajdonos-ügyvezetőjét nem tudta elérni az MTI.

A Corriere della Sera egy diákról ír, aki egy kalapáccsal kitörte az ablakot a lángoló buszon, hogy a társai menekülni tudjanak. A rekonstruált eset hősének holttestét az ablak közelében találták meg.

fotó: www.corriere.it

 

Áder János részvétnyilvánítása

Mély megrendüléssel értesültünk a magyar gimnazistákat ért tragikus buszbalesetről.

Az elhunytak szüleit, testvéreit, hozzátartozóit, osztálytársait és tanárait ért gyász ma mindannyiunké.

A szomorú hír minden édesanyában és édesapában ugyanazokat a szorongató érzéseket hívja elő, mert senki sem adhatja vissza szeretteiknek azok életét, akiket örökre elragadott ez a tragikus baleset. Lélekben közösen reménykedünk a baleset túlélőinek mielőbbi és maradéktalan felépülésében.

Köszönetem fejezem ki mindazoknak, akik részt vettek a mentésben, és mindazoknak, akik az olasz állam és a magyar kormányszervek részéről felelősséggel segítik a szerencsétlenség következményeiből adódó feladatok emberséges megoldását.

  

Áder János

Magyarország köztársasági elnöke

Népszava fotó/Molnár Ádám

Népszava fotó/Vajda József

 

forrás: mti.hu / nepszava.hu / corriere.it