Gyásznap után… (Vélemény...)

2017.01.24 16:50

Nincs értelme egymásra tromfolva jelzőket hozzáfűzni az olaszországi közúti tömegszerencsétlenséghez, amely nemcsak közvetlenül érintett magyarországi családokat borított fájdalmas gyászba, hanem az ország teljes közvéleményét. Szaniszló Bálint jegyzete.

Gyásznap után…

És ezúttal bátran kijelenthetjük, hogy politikai hovatartozás nélkül. Mert abban nincs értelme politikai pró és kontrákat keresni, ha értelmetlenül meghal bármennyi fiatal. A felelős keresése a hatóság feladata, kevés helye van ilyenkor a hatalom adta túlbuzgóságnak, a helyzet öntörvényű túlgondolásának, a korai következtetéslevonásnak.

Nemzeti gyásznap volt a tegnapi. És a gyásznapnak is megvan a maga szerepe. Az egész ország emlékezett az áldozatokra, az értelmetlen halál elszenvedőire. Az ilyen napoknak – természetszerűleg – megvan a maga nevelő-­oktató szerepe is. Az ilyen helyzeteken keresztül – ha már megtörténtek – példát is lehet mutatni önfeláldozásból, áldozatvállalásból. Mert erre is okot, lehetőséget adott a tragikus tömegszerencsétlenség. Szükség van persze a következtetésekre és az olyan intézkedésekre is, amelyek azt célozzák, hogy ne történhessen meg újra ilyen. Ezzel talán várhatunk…

Szaniszló Bálint
boon.hu