Gyógyíthatóvá válik a Hepatitisz C

2015.07.25 06:54

Nemsokára szinte az összes Hepatitisz C-vel fertőzött beteg gyógyítható lesz Magyarországon. A kezelés 7, de akár 10 millió is forintba kerülhet. Viszont ha sikeres a terápia, akkor az egészet kifizeti az Egészségbiztosítási Pénztár. A korábbi eljárással csak a fertőzöttek 40 százaléka gyógyult meg.

Számtalan ember életét mentik meg a véradók, ám az idegen vérnek kockázata is van. 1992 előtt ugyanis nem szűrték ki a hepatitisz C- vírussal fertőzött embereket. A véradók pedig sokszor nem is tudták, hogy betegek, hiszen ennek a fertőzésnek nagyon hosszú a lappangási ideje.

Hepatitisz C-vel eddig 160 millióan fertőződtek meg világszerte, ez Magyarországon 70 ezer embert érinthet.

A májzsugorodást is okozó betegség ellen nincs védőoltás. Az elmúlt évtizedekben olyan szerekkel kezelték a betegeket, amelynek eredményeként csak 40 százalékuk gyógyult meg, ez most megváltozhat.

Az OEP viszont csak a sikeres kezelések és a vírusmentes gyógyulások után fizet. Ezt elfogadták a gyógyszergyártó cégek is, bár a kezelés így sem olcsó.

Ezen a hétvégén az ország 7 nagyvárosában, köztük a budapesti Városligetben is felvilágosító rendezvényeket tartanak. Szűrések is lesznek, melyet főként azoknak ajánlják, aki 1992 előtt kaptak vért.

atv.hu

 

—————

Vissza