Győrfi Pál: harminc százalékkal nőtt a mentők riasztása a kánikula alatt

2022.07.01 07:04

A kánikula kitörése óta 30 százalékkal nőtt a mentőkhöz beérkezett riasztások száma – ismertette a szóvivő, kiemelve: az idős, szívbeteg emberek, a krónikus betegségben szenvedők rosszullétének kockázatát tovább növeli a tartós hőség.

Az atv.hu cikke megemlíti, hogy Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint akár 15 százalékkal is több ilyen eset lehet, mint egy átlagos napon, amikor is átlagosan 3300-3500 riasztást kapnak az országban. A hőség miatt ez a szám 3700-3800-ra emelkedett.
 

– A mentőknél látjuk az időjárás-változások, illetve különböző időjárási helyzetek egészségügyi kockázatait. Például, ha hidegfront érkezik, több epilepsziás rohamhoz riasztják a mentőket, illetve a szülések is nagyobb eséllyel indulnak meg. A melegfront érkezése és általában a nagy meleg pedig elsősorban a szívbetegeknek, magas vérnyomásban szenvedőknek okoz nehézségeket – árulta el a szakértő az InfoRádióban.

 
– És akkor még nem beszéltünk arról, mennyire veszélyes, ha mondjuk az autóban hagyunk egy kisgyermeket akár csak percekre vagy negyedórára, mert olyan magasra emelkedhet a hőmérséklet a kocsiban még lehúzott ablak mellett is, hogy az életveszélyes lehet – tette hozzá.
 
Győrfi Pál ugyanakkor kiemelte: a mentőszolgálat az esetszám-növekedést is képes kezelni, sőt, a kapacitást még tudják is növelni.
 
Azt is fontos ugyanakkor tudni, hogy a Balaton-parton június végétől nyári készenlét él, amelynek során több mentő dolgozik ott. Balatonlellén gyermekmentő orvosi kocsi, a környéken pedig két mentőhelikopter is van: Sármelléken és Balatonfüreden.
 
blikk.hu