Gyorsabban gyógyulhatnak a rákos betegek

2015.05.11 14:55

Elkezdődött a gyógyító munkához szükséges, csúcstechnológiás berendezések telepítése, illetve tesztüzeme a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház új onkológiai tömbjében – hangzott el az épület bejárása előtt tartott sajtótájékoztatón.

A legmodernebb sugárterápiás eszközökkel szerelték fel a Pólus-projekt keretében felépített nyíregyházi Jósa András Oktatókórház új onkológiai betegellátó részlegét, a bruttó 1,8 milliárd forintos fejlesztéssel 21. századi színvonalú betegellátás válik elérhetővé a kórházban. Adorján Gusztáv, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója elmondta, az intézmény két új lineáris gyorsító tervezőrendszere, a dizometriai sugárzásmérő berendezések és a testüregi besugárzáshoz használatos brachyterápiás eszközök egyaránt pontosabb, az élő szöveteket jelentősen kímélő kezeléseket tesznek lehetővé. Az új CT-szimulátor a diagnosztizálás területén teremt jelentős előrelépést. A korszerű információs hálózati rendszer pedig szinte teljesen megakadályozza majd az esetleges emberi figyelmetlenségből adódható hibalehetőségeket.

A gépek telepítése és tesztüzeme után hamarosan elkezdődhetnek a sugárterápiás kezelések is – tette hozzá a főigazgató. A nyíregyházi kórházban évente 1000-1200 új beteget látnak el a csaknem 400 visszatérő, folyamatos kezelésben részesülő páciens mellett. Az intézmény 14,5 milliárd forint értékű tömbkórházprojektjének állásáról szólva Adorján Gusztáv hozzátette, a munkálatok várhatóan október végén, november elején fejeződnek be.

A gyermekosztály számára új tömböt építettek fel - a régi épületének helyén kétszintes parkolót hoznak létre -, és épül már az új sürgősségi betegellátó centrum is - ismertette.

mti.hu