Gyorsan végeztek a képviselők – két és fél óra alatt véget ért a miskolci közgyűlés

2015.10.15 12:15

A képviselők több napirendi pontot is megtárgyaltak a mai ülésen. Határoztak az idegenforgalmi adó rendszeréről és közterületeket is elneveztek.

A testület előtt volt a helyi iparűzési adó rendelettel kapcsolatos előterjesztés, de azt levették a napirendről. Döntöttek az idegenforgalmi adóról. Nem emelkedik, marad 450 forint. Nem kell idegenforgalmi adót fizetni a három vagy több gyermeket nevelő családnak, ha együtt jönnek üdülni Miskolcra vagy azoknak sem, akiknél 40 százalékban egészségkárosodást vagy fogyatékosságot állapítottak meg, de nem kell fizetni a 18 év alattiak után, és az itt tanuló és kollégiumban lakó diákoknak sem.

Molnár Péter, a KDNP frakcióvezetője azt mondta a vitában, hogy egyre több turista választja Miskolcot. 12,3 százalékkal nőtt egy év alatt az itt töltött vendégéjszakák száma, különösen sokan jönnek külföldről, Romániából, Ukrajnából és Szlovákiából a városba. Katona Ferenc (Fidesz-KDNP) hozzátette: a 450 forintos idegenforgalmi adó országos viszonylatban átlagos díj.

Váratlan vitát váltott ki a közterületek elnevezésével kapcsolatos előterjesztés. Nagy-Korsa Judit (DK) vitatta, hogy Apostol Bertalan református lelkészről teret kell elnevezni Szirmán. Szécsényi Mariann (Fidesz-KDNP), a terület önkormányzati képviselője elmondta: a helyiek kezdeményezték, hogy a múlt század elején élt szirmai református lelkészről teret nevezzenek el. Apostol Bertalan nemcsak lelkész, hanem költő is volt, síremléke pedig a szirmai temetőben van.

Nehéz Károly (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy saját választókerületében, Görömbölyön például még most döntenek a Tarcsa dűlő elnevezéséről, miközben a Google térkép már ezen a néven hozza a területet. Ezt szerinte összhangba kellene hozni. Némi derűt okozott az a polgármesteri kérdés, hogy a képviselő szerint ebben a polgármesteri hivatalnak vagy a Google-nak van dolga. Ugyanígy hivatalos nevet kapott Bábonyibércen az alsósor (Bábonyibérc alsósor) és a Pingyom területén lévő Vadász dűlő.

A testület döntött arról, hogy a Testvérvárosok 15. szám alatti közösségi házat a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítványtól – saját kérésükre – visszaveszi és átadja a Tiszáninneni Református Egyházkerületnek. Az intézményben a továbbiakban is az avasi lakótelepen élő fiataloknak szerveznek programokat.

minap.hu