Gyümölcsös, kocsonyás és joghurtos – mutatjuk Miskolc tortáját

2016.01.31 18:12

A Balajti Cukrászda édessége nyerte el a Miskolc torta 2016. címet. A versenyre heten neveztek, tortáikat az érdeklődők az eredményhirdetés után azonnal megkóstolhatták a Városháza aulájában vasárnap.

miskolc_torta_160131_fkcs_5.jpg

fotó: F. Kaderják Csilla

Tökkelütött, Céklacsók, Diós kávéház, Miskolci lúdláb, Gesztenyeerdő és Epres túrótorta – ezekkel a fantázianevekkel is szerepeltek édességek a Miskolc tortája versenyen idén. A nyertes azonban a Tavaszváró gyümölcskocsonyás joghurttorta lett.

miskolc_torta_160131_fkcs_1.jpg

Balajti László, a Balajti Cukrászda vezetője elárulta, honnan jött az ötlet, hogy ilyet készítsenek.
    – Mindenki unja már a telet. Szerettünk volna egy tavaszi ízvilágot összeállítani, mindenki által megfizethető alapanyagokból. Most először jelentkeztünk erre a versenyre, pedig már régóta a szakmában vagyunk.

A háromtagú zsűri elnöke Garbóczi Ferenc mestercukrász volt.
    – Az elbírálásnál fontos szempont volt, hogy a legnemesebb alapanyagokból álljon össze a torta – mondta. – Így például margarin helyett vajat, tej helyett tejszínt, mirelit és aroma helyett friss gyümölcsöket használjanak a készítőik. A másik nagyon fontos szempont pedig a külleme volt, hogy ínycsiklandó legyen a szemnek is.

miskolc_torta_160131_fkcs_12.jpg

Az elismeréseket Kiss János alpolgármester adta át a nevezőknek.
    – Gratulálok a versenyzőknek, mert mindegyik torta csodálatos. És gratulálok a szervezőknek, mert kiváló kezdeményezés, hiszen évről évre egyre többen jelentkeznek a megmérettetésre.

miskolc_torta_160131_fkcs_14.jpg

Idén heten neveztek a címre. Csak miskolci, cukrászkészítményekkel foglalkozó cégek jelentkezhettek. Miskolc tortáját már három éve választják meg. Az ötlet Nagy Júliától, a MIDMAR Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől eredt.
    – Azt szerettük volna, hogy a torták képviseljék a miskolci cukrászdákban már a tizenkilencedik századtól kínált ízvilágot mint helyi specialitást. Két évvel ezelőtt az Ezerízű diótortáról Diósgyőrre asszociálhattunk, a tavalyi Borvarázs az avasi boros pincék hangulatát idézte, most pedig a Kocsonya Farsang került előtérbe a gyümölcskocsonyás tortával.

miskolc_torta_160131_fkcs_10.jpg

A Városháza aulájában sokan gyűltek össze, hogy meg is kóstolhassák az édességeket.
    – Nagyon finom volt, egyszerűen nem tudok megszólalni sem utána – mondta Veres Albertné.
    – Mindegyik olyan guszta és gyönyörű, hogy öröm volt ránézni – nyilatkozta Szegedi Gézáné.

Az idei nyertest a Balajti Cukrászdában és a Miskolc Caféban is lehet kapni keddtől.

minap.hu