Gyurcsány körülírta: egyesült ellenzéki pártot akar

2016.10.22 19:11

A Demokratikus Koalíció elnöke a demokratikus ellenzéki pártok összefogására és egy közös rendszerváltó alternatíva megfogalmazására szólított fel.

https://vs.hu/i/gyurcsa-nyx22a-jpeg.inbox1673x800.jpg

fotó: MTI / Balogh Zoltán

Ha a demokratikus ellenzéki pártok elfogadják, hogy történelmi feladat áll előttük, akkor annak végrehajtásában együtt kell működniük egymással, mert a történelmi feladat történelmi együttműködést kíván – mondta szombaton Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció megalakításának ötödik évfordulóján tartott beszédében ez is elhangzott:


„Az összefogásban nyilvánvalóan lesz majd keserűség is, de senkinek sem kell nagy áldozatot hoznia, senkit nem fognak börtönbe vinni.

Biztosan nem kell majd annyi vezető és elnökségi tag az együttműködés során, az egyes politikusok pedig nem fognak annyit szerepelni a televízióban, mint négy-öt különálló párt tagjaiként tették. A választóknak viszont nem az ellenzéki pártok vitái a fontosak, hanem az, hogy létezik egy jobb Magyarország lehetősége.”


A DK elnöke tehát azt a helyzetet tartaná kívánatosnak, ahol már nincs négy-öt különálló párt a baloldalon.

https://vs.hu/i/gyurcsa-nyx22b-jpeg.inbox1189x793.jpeg

Nem kell négy-öt párt

Gyurcsány Ferenc az egyik budapesti szálloda rendezvénytermében tartott ünnepségen úgy fogalmazott: reméli, hogy a vasárnapi, október 23-i ellenzéki tüntetésről kiderül, ez nemcsak egy pillanatnyi közös színpadi szereplés, hanem valaminek a kezdete.

A volt miniszterelnök kijelentette: ha elfogadják, hogy az önkény és annak hívei állnak szemben a magyar köztársasági eszmével, a demokratikus meggyőződéssel és annak híveivel, akkor a demokraták oldalán kevesebb helye van a versengésnek, mint amekkora kötelezettségük van az együttműködésre.

A párt ötödik születésnapjáról megemlékezve azt mondta, csak visszafogott ünneplésre van okuk, mert még nem érték el azt a végcélt, hogy Magyarországon újra nyugodt, biztonságos, élhető világ legyen. 

"Ennek eléréséhez nem egyszerűen kormányváltás, hanem rendszerváltás kell. "

A pártelnök úgy látja, hogy az ország szomorú hely lett, egy korábban szebb napokat megélt, de mára darabjaira hullott közösség.

A politikus hangsúlyozta, igazuk volt, amikor öt éve megalakították a Demokratikus Koalíciót, mert helyesen ismerték fel, hogy a mérsékelt bal- és jobbközép demokraták küzdelme helyett

"valami rettenetes dolog történik."

A rendszerváltozás kompromisszumainak elárulása, egy új rendszer felépítése, az önkény világa következett be – tette hozzá. A DK pedig azóta is a demokraták összefogását támogatók pártja maradt.

Gyurcsány azt mondta, 1956-ban a forradalom oldalán állt Rácz Sándor, a Nagy-budapesti Központi Munkástanács elnöke és Mindszenty József bíboros is, pedig az ő világuk talán csak egy pontban érintkezett, abban, hogy a diktatúra bukását akarták. Hangsúlyozta, most sem azt kéri a demokratáktól, hogy egyszer és mindenkorra bútorozzanak össze, hogy adják fel a különbségeiket. Szavai szerint természetesnek tekinti, hogy a demokratikus közösség sokfajta, de a szabadság, a függetlenség, a demokrácia valamint Magyarország megteremtésének dolgában együtt kell működniük, és ha majd ezen túl lesznek, akkor újra elkezdhetnek versengeni.

A pártelnök az egyetlen fontos feladatukat abban látta, hogy elősegítsék az új, demokratikus rendszerváltást. Revanspolitikával nem lehet eredményt elérni, nincs az a korábbi sérelem, amelyik alap lehet arra, hogy ne együttműködve keressék a rendszer lebontásának módját - jelentette ki.

MTI/VS.hu