Gyűszűk: szeretetből adták

2019.05.18 06:03

Már készül a faltól falig polc, arra kerül rá Zsóka 935 gyűszűje.

Fotó: Ádám János
 
 
Pontosan 935 darab gyűszűje van Tokaji Jánosnénak. A Szirmabesenyőben élő Zsóka 2002 óta gyűjti ezeket a tárgyakat, és mint fogalmaz, ez egyfajta óvodai betegség.
 
– 31 évig dolgoztam dadusként a helyi óvodában, ott két kolléganőm is szalvétát gyűjtött. Gondoltam, én is belekezdek, de valami másra vágytam. Aztán két gyűszűt kaptam ajándékba egy barátnőmtől, aki megkérdezte, miért nem gyűjtök gyűszűt.
 
A legtöbb ajándék
 
– Gyűszűt? – kérdeztem vissza. – Abból Magyarországon csak hagyományos fémet lehet beszerezni… Később mégis megtetszett az ötlet.
 
Zsóka meséli, attól a pillanattól kezdve, hogy elhatározta magát, sorban kapta a gyűszűket, a legtöbbet ajándékba. Az ovisai például egy-egy nyaralásról hazatérve mindig ezzel az ajándékkal kedveskednek neki. Volt ismerőse, aki kiposztolta a Face­bookra, hogy gyűszűt szeretne kérni egy barátnőjének: több mint száz érkezett.
 
Nézegetjük a pici műremekeket. A legtöbbje porcelán, sokféle mintával. Van cicás, virágos, vannak, amelyeken például az angol királyi család arcképei díszelegnek, egy ismerős Londonból hozta neki mindahányat.
 
Egyformán fontosak
 
Kérdezzük, van-e kedvence.
 
– Mind egyformán fontos nekem – válaszolja.
 
Meg is indokolja: mindegyiket szeretetből adták.
 
Mutat egy kis füzetet is, egyfajta katalógus, minden darabról rövid leírás olvasható, honnan van, kitől, mi van rajta. Olvasgatjuk a feljegyzéseket, kiderül, a világ minden tájáról. Ausztrál, bécsi, lengyel, Tunéziából, francia, prágai.
 
Vajon besenyői van-e? – kérdezi fotós kollégánk.
 
– Már hogyne lenne – válaszolja Zsóka. – Az nem is lenne igazi gyűjtemény.
 
És meséli: van Szirmabesenyőben egy keramikus, akitől egyszer vagy 50 selejt gyűszűt kapott, fehéret, minta nélkülit. Odaadta őket a kollégáinak, rajzoljanak rá valamit. Csodák születtek. Egyik kolléganője csupa gyönggyel rakta ki, a másik ráfestette a besenyői kastélyt.
 
A gyűszűk nagy része egyébként jelenleg egy táskában van, de nem sokáig: már készül egy hatalmas, faltól-falig polc, arra kerül rá a gyűjtemény.
 
Zsóka közben megjegyzi, bár imád varrni, sosem varrt még gyűszűvel. Kiderül, foltvarrással is foglalkozik, és épp a napokban készült el az első csipkéje. Tanára Dani bácsi, aki nyugdíjas mozdonyvezető és szintén Szirmabesenyőn lakik.
 
Hajdu Mariann
boon.hu