Ha a nyugdíjról van szó, még hiszünk a csodákban

2015.02.27 05:10

A hazai lakosság mintegy 71 százaléka véli úgy, hogy vélhetően az állami nyugdíj nem lesz elegendő ahhoz, hogy megéljen belőle. Ennek ellenére a megkérdezettek több mint 60 százaléka nem rendelkezik és nem is tervez nyugdíjcélú megtakarítást.

A hazai lakosság mindössze 18 százaléka gondolja, hogy a megélhetéséhez elegendő lesz az állami nyugdíj. Külön érdekesség, hogy alig több mint a megkérdezettek fele gondolta úgy, hogy, amikor eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor lesz elegendő szolgálati éve ahhoz, hogy nyugdíjba tudjon menni – derült ki az OTP Öngondoskodási Indexből.

A megkérdezetteknek mindössze 12 százaléka rendelkezik valamilyen kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással, de további 20 százalék tervezi, hogy a közeljövőben szeretne gondoskodni a saját időskori jólétéről. Tehát a lakosság több mint 60 százaléka valami rendkívüli eseményben bízik. Ugyanakkor a hazai piac legnagyobb Önkéntes Nyugdíjpénztárának a tavalyi eredményei bizakodásra adhatnak okot, ami a tudatos megtakarításokat illeti.

Egyre többen gondoskodnak magukról
„Az utóbbi egy év számaiból az látszik, hogy trendfordulóhoz érkeztünk. Hiszen, ha csekély mértékben is, de emelkedett a tagjaink létszáma, amire a válság óta nem volt példa. Ráadásul az eseti befizetések összege is emelkedett 60 százalékkal, ami szintén azt mutatja, hogy a lakosság kezd ráébredni arra, hogy bizony az állami nyugdíj mellett szükség lehet egyéb bevételre is. Jelenleg 218 000 pénztártagunk van és az általunk kezelt vagyon több mint 181 milliárd forintot tesz ki. Bízunk benne, hogy ez a trend folytatódik 2015-ben is, mivel a nyugdíjpénztári hozzájárulást továbbra is kedvező közteherviselés mellett választhatják a dolgozók, a cafeteria rendszer részeként” – vélekedett az utóbbi egy év tapasztalatairól Nagy Csaba az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

vg.hu