Ha euróban akarná kiszámolni a nyugdíját, inkább ne tegye

2022.06.30 08:16

Az országos választások előtt a politikusok kedvencei a nyugdíjasok, aztán ez az érzés a szürke hétköznapokon elenyészik és ha hosszabb távon nézzük a járandóságokat, akkor nem sok jót látunk.

A magyar átlagnyugdíjak a Bankmonitor statisztikája szerint Európában a leghátul kullognak, pontosabban az utolsó hét ország között vagyunk.
 
 
Ezen a helyezésen még az idei nyugdíjemelések sem segítettek, 2022 januárjától az átlagnyugdíj 160 ezer 960 forintra nőtt, ami még mindig jóval mögötte van a hátulról nyolcadik helyezett Lengyelország 182 ezer forintjához képest. A kormány ígérete szerint az átlagos nyugdíjösszeget kapó idősek nagyjából 6 ezer forint újabb emelésre még számíthatnak júliustól, de ez sem ránt ki minket a sereghajtók közül. Különösen nem, ha a többi országban is lesz nyugdíjkorrekció, ahogy az ottani politikusok ígérik. A képet tovább rontja, ha valaki ezeket az adatokat megpróbálja tovább elemezni a valuta árfolyamokkal. Jellemzően a forint leértékelődött a térségi valutákhoz képest is.
 
Csehországban az átlagnyugdíj 228 ezer forint körül jár, árfolyamveszteségünk azonban itt is van.
 
piacesprofit.hu