Ha nem akar influenzás lenni, most oltassa be magát!

2015.12.10 07:14

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy az influenza elleni védettség kialakulásához idő kell, ezért érdemes még decemberben beadatni a védőoltást.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azt tanácsolja közleményében, hogy a következő napokban mindenki keresse fel háziorvosát, aki eldönti, hogy páciense jogosult-e a térítésmentes influenza elleni védőoltásra. Amennyiben mégsem kaphat térítésmentes oltóanyagot, gyógyszertári forgalomban - orvosi rendelvényre - többféle készítményhez is hozzá lehet jutni. A térítésmentes védőoltásra jogosultak köre széles: a 60 éven felülieknek például alanyi jogon jár az ingyenes vakcina. Itt tudja ellenőrizni, hogy Ön vagy családtagjai jogosultak-e az ingyenes vakcinára.

Az ÁNTSZ emlékeztet, hogy az influenza kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés, általában szövődmények nélkül, néhány nap alatt gyógyul, de egyes esetekben a súlyos szövődményekkel is járhat. Különösen a krónikus betegségben szenvedők és a várandós nők vannak kitéve nagy kockázatnak.

Az ÁNTSZ azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltás mielőbbi beadását, akik nem tartoznak egyik kockázati csoportba sem. Az influenza figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint 2015. november 30. és december 6. között az országban 8 200 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

vs.hu