Ha ön is így tesz, hamarabb véget érhet a járvány: fogadja meg ezeket a tanácsokat, hogy megóvja magát és másokat

2020.03.21 15:15

Járványról és karanténról senki élő embernek nincs tapasztalata Magyarországon. Szakértőket kérdeztünk, az ellentmondó információk között mi ilyenkor a teendő, hogyan lehet megóvni az egészségünket.

Főleg idős emberekre veszélyes az egyre rohamosabban terjedő járvány
 
Fotó: Szent Imre Kórház Facebook-oldala
 
 
Szellőztessen gyakran! A légcsere kiviheti az esetleg a szobában lebegő kórokozókat, és még a közérzetünknek is jót tesz a friss levegő. Szellőztetéssel odakintről biztosan nem jön be a vírus.
 
Nem kell négy fal között ülnie, menjen ki s városból erdőbe, rétre, de csak az egy háztartásban élő családtagokkal! Lehetőleg mellőze a tömegközlekedést. A természetben sportoljon, ha valaki jön, tartson 4-8 méter távolságot, integessen neki, hogy kerüljék ki egymást. Kerülje a tömeget, minden társaságot.
 
Ha nincs autó vagy mód kimozdulni a városból, sétálni akkor is szabad. Ha nincs nyüzsgés, szabad járni egyet, de térjen ki mindenki elől, tekintsen úgy mindenkire, mintha fertőző lenne!
 
Terítsen nedves ruhát a lábtörlőre, arra öltsön fertőtlenítőt, törölje meg a cipő talpát, másik ronggyal a felsőrészt.
 
 
Mosson kezet minden hazaérkezéskor fertőtlenítővel. Az arcát is szappannal! Ha nem megy el otthonról, akkor is mosson kezet szappannal vagy fertőtlenítővel naponta akár 14-szer is. Legalább fél percig tartson.
 
Az utcai ruhát azonnal le kell venni a lakásba lépve. A ruhával behurcolható a lakásba a vírus. Ha teheti, 60 fokon mosson, a vírus nem bírja az ilyen meleget. A vasalás is elpusztítja a vírust.
 
Fertőtlenítővel mossuk fel az egész lakást, töröljük le a fémtárgyakat. A papírt, levelet is vasaljuk át.
 
Papír zsebkendőt egy használat után el kell dobni, külön gyűjtve vagy lehúzni a vécén. Orrfújás után mosson kezet, hogy ne vigye szét az esetleges vírusokat a zsebkendőről a kezével!
 
Vásároljon minél ritkábban, csak ha muszáj. Húzzon gumikesztyűt! Ne használjon készpénzt, vírus lehet rajta, fizessen kártyával, így a pénztáros egészségét is óvja. A sorban tartson 1-2 méter távolságot.
 
Maradjon otthon! Ha mégis el kell mennie otthonról, ne használjon tömegközlekedést, térjen ki a szembejövők elől
 
Szedjen C-vitamint, D-vitamint, utóbbi nagyon fontos 2-3 ezer nemzetközi egységet szedjen, ezt a dobozon NE illetve IU jelöli. Multivitaminról konzultáljon orvossal.
 
Ha beteg, fáj a torka, ne rohanjon orvoshoz, maradjon otthon, feküdjön minél többet, igyon sok teát, mint megfázáskor rendszerint. Ne essen pánikba, nátha- és influenza szezon van. Három nap láz után se menjen el a rendelőbe , hanem hívja fel a háziorvost és válaszoljon a kérdéseire, ő majd eldönti, mi a teendő.
 
blikk.hu