Hadházy: Polték most is csak látszatnyomozást végeznek

2019.11.08 06:32

„Nincs látható politikusi háttér a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány ügyében, amelyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt a NAV is elkezdett nyomozni, ugyanakkor vannak felelősök, mégpedig a minisztériumok illetékesei, akik ellenőrzés nélkül jóváhagyták a programot” – szögezte le Hadházy Ákos. A 450 millió forintnyi uniós támogatást érintő ügyre korábban ő hívta fel a figyelmet, s ő tett feljelentést. Az alapítvány eredetileg azt vállalata, hogy 469 hátrányos helyzetű településen tart sportnapokat.

Képtalálat a következőre: „hadházy ákos https”
 
Ez csak a jéghegy csúcsa, többszáz hasonló projekt van szerte az országban, a legszomorúbb az, hogy rengeteg a visszaélés pont a szegények felemelkedését, az oktatást, egészségügyet szolgálni hivatott, úgynevezett EFOP-os uniós pénzek körül, ezeknek a támogatásoknak a kifosztása szakmányban zajlik” 
 
– kommentálta Hadházy Ákos a hírt.
 
Az RTL Klub Híradójának tudósítása szerint a NAV is nyomozást indított a Harmadik Évezred Innovációs Alapítvány által sportnapok szervezésére elnyert 450 millió forintos támogatás felhasználása ügyében. Először Hadházy hívta fel erre a figyelmet, s tett bejelentést az Európai Unió csalás elleni hivatalánál (OLAF) miután az alapítvány volt annyira botor és fotókat, videókat tett fel az azóta persze elérhetetlenné tett Facebook oldalára. A képek és videók azonban fellelhetők, például Hadházy azon posztjában, amelyet az ennek szentelt korrupcióinfója után, februárban tett fel a közösségi oldalára.
 
„Feltételezésünk szerint rengeteg hasonló ügy lehet az országban, csak egyrészt nem feltétlenük ilyen volumenűek, illetve a szereplői nem annyira ostobák, hogy a Facebookra feltegyenek róla árulkodó beszámolókat” – szögezte le Hadházy. Szerinte több száz ilyen eset lehet.
 
Elégedett-e azzal, hogy elindult a nyomozás az ügyben idehaza is? S egyáltalán, mit vár ettől? – kérdeztük a politikustól. „Ez nyilvánvalóan csak egy látszatnyomozás” – közölte. Hozzátette: „Valószínűleg az fog történni, ami például az Öveges-program visszaélései, vagy a Farkas Flóriánhoz kötődő Híd a munka világába felzárkóztatási pénzek eltüntetése esetében történt: a nyomozást a Polt Péter vezette ügyészség nem meri lezárni, akár négy-öt évig is elnyomozgatnak, miközben a legfőbb ügyész mindvégig titkolni fogja, hogy hol tart az ügy” – fejtette ki Hadházy. Az elképzelhető, hogy jó pár év múlva lehet majd vádemelés, de csak akkor, ha semmilyen politikai védettsége nincs az alapítványnak, ami nem túl valószínű. Emlékeztetett arra, hogy azokban a Fideszhez közelállókhoz köthető ügyekben, amelyeknél Polték elindítják a nyomozást, s el is jutnak végül a vádemelésig – mint Simonka György esetében –, extrém lassan teszik hogy hagyjanak időt a nyomok eltüntetésére és/vagy újabb pénzek lenyúlására. Plusz nem is az ezeknek a bűnszövetkezetben elkövetett, személyre szabott projektek kiíróit, azaz a végső felelőseit fogják meg, erre példa Mengyi Roland ügye.
 
Pontosan emiatt is kellene csatlakoznia Magyarországnak az Európai Ügyészséghez, amely „nem lacafacázna az ilyen ügyekben” – szögezte le Hadházy, akinek elévülhetetlen szerepe van abban, hogy a magyarok ma már tisztában vannak azzal, mi az és mire jó az Európai Ügyészség.
 
Ő volt ugyanis az, aki elindította az országos aláírásgyűjtési akciót, aminek eredményeként összesen 680 ezren foglaltak állást névvel-címmel a csatlakozás mellett. Az akció nagy nyilvánosságot kapott, nem véletlen, hogy az április második felében a 24.hu megbízásából a Závecz Research által végzett reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a magyarok 58 százaléka szerint hazánknak csatlakoznia kellene az Európai Ügyészséghez, csak 25 százalék azoknak az aránya, akik szerint nincs szükség erre, 17 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni. Külön érdekessége az eredménynek, hogy még a Fidesz szavazóinak a körében is valamivel többen vannak (41%) azok, akik támogatják Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez, mint azok, akik nem (37%), a fennmaradó 22 százalék pedig nem tud, vagy nem akar állást foglalni.
 
NVZS
NVZS
hirklikk.hu