Hálapénz: inkább marad minden a régiben

2015.07.06 08:17

Mégsem módosítják a hálapénz elfogadására vonatkozó törvényt, de a minisztérium tudomásul vette az orvos szakmai szervezetet álláspontját - írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Rezidens Szövetség kérte a legfőbb ügyész állásfoglalását arról, hogy az orvosok által előre nem kért, de utólag elfogadott hálapénz vesztegetésnek minősül-e. A szervezet szerint az új Btk. alapján előfordulhat, hogy az az orvos is felelősségre vonható, aki utólag elfogadja az előre nem kért hálapénzt.

Az ügyészség ezzel egyetértett, megállapította, hogy a hálapénz elfogadásával kapcsolatban felmerülő passzív gazdasági vesztegetés tényállása nem egyértelműen szabályozott. Az Igazságügyi Minisztérium az egyes büntetőjogi törvények módosításáról szóló tervezetében egyértelműsíteni akart, kimondva, hogy nem számít vesztegetésnek (tehát nem bűncselekmény), ha az orvos utólag fogad el juttatást valakitől, aki az elégedettségét akarja kifejezni. Az bűncselekmény lett volna, ha az orvos az egyébként ingyen járó ellátást valamilyen juttatáshoz köti. Ám ez a passzus kikerült a tervezetből - írja a Magyar Hírlap.