Hamarabb jön a filléres áram a vártnál

2017.06.21 06:09

Egy friss előrejelzés szerint néhány év múlva pariba kerül egymással a szénnel és a nap-, illetve szárazföldi szélenergiával termelt elektromos áram ára. Nem csupán a szénerőműveket, de a gázzal működők egy részét is bezárják. Az áramtermelés költsége 40-60 százalékkal zuhan.

Ismét meglepetést okozott a napenergia, amely nem is olyan régen még olyan drága volt, hogy csak az űrhajókon volt értelme a használatának - derül ki a Bloomberg cikkéből. A korábban vártnál hamarabb ütheti ki az áramtermelésből a szenet és a gázt. A jövő a világ egyes részein már valójában a jelen.
 
A Boomberg New Energy Finance (BNEF)jelentése 2040-ig próbálta előre jelezni a világ energiaiparát fenekestől felforgató folyamatokat. A napenergiával termelt elektromos energia ára már ma is versenyképes a szénerőművekben termelt áraméval Németországban és az USA-ban és 2021-re ugyanez lesz a helyzet két olyan gyorsan növekvő óriási piaccal, mint India és Kína.
 
Gyorsabb lesz
 
A fosszilis energiahordozók felhasználásából származó szén-dioxid-kibocsátás 2026-tól csökkenni kezd - állítják a BNEF szerzői szembe helyezkedve az International Energy Agency tanácsadó cég jóslatával, amely szerint még évtizedekig növekedni fog az emisszió. Ma már a kérdés nem az, hogy az alternatív források megverik-e a költségversenyben hagyományos társaikat, hanem az, hogy mikor.
 
A jelentés szerint 2040-re:
 
- India és Kína lesz az új energiatermelés legnagyobb piaca, magukhoz vonzzák az összes befektetés majdnem 40 százalékát, ami négyezer-milliárd dollár értékű fejlesztést jelent.
 
- A tengeri szélfarmokkal termelt áram ára több mint 70 százalékkal esik, ami ezt a jelenleg még igen drága technológiát is teljesen versenyképessé teszi.
 
- Legkevesebb 239 milliárd dollár befektetés (az éves magyar GDP kétszerese) megy a lítium-ion akkumulátorok fejlesztésébe és gyártásába, ami kézenfekvő eszközökké teszi ezeket az alternatív forrásból származó elektromos energia tárolására.
 
- Földgázerőművekre 804 milliárd dollárt költenek, amelynek köszönhetően ezek fogják biztosítani a világ energiatermelésének egyensúlyát, miközben egyre nő a hullámzó nap- és szélenergia-termelés súlya az ellátásban.
 
Drámai árzuhanás
 
A BNEF megdöbbentő következtetésekről számol be az árakkal kapcsolatban. Ezek szerint a napelemekkel termelt áram ára, amely ma a negyede annak a szintnek, ahol 2009-ben állt, további 66 százalékkal zuhan 2040-re. A szárazföldi szélfarmokkal előállított elektromos energia ára, amely 30 százalékkal csökkent az elmúlt nyolc évben, további 47 százalékkal esik a következő 23 évben.
 
Eközben a szén fogja betölteni a vesztes szerepét: 369 gigawattnyi szénre alapuló áramtermelő kapacitás megépítéséről fognak lemondani. Ez Németország és Brazília együttes kapacitása, a paksi atomerőmű két gigawattos. Az USA-ban is hanyatlani fog a szén, annak ellenére, hogy Donald Trump elnök nagy barátja a hagyományos energiahordozóknak.
 
Európában részben az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak köszönhetően 87 százalékkal csökken a fosszilis energiahordozókra alapuló áramtermelés. A szén iránti kereslet az egész világon 2026-tól eshet.
 
Köszöni szépen a klíma
 
Összességében a nulla szén-dioxid-kibocsátású energiatermelés vártnál gyorsabb előretörése lehetővé teszi, hogy a világ energiaipara a korábban előre jelzettné gyorsabban megbirkózzon a klímaproblémával. Ehhez ugyanakkor még kéne 5,3 ezer milliárd dollár befektetés az ágazatba.
 
A BNEF számításai szerint ez garantálhatná, hogy az évszázad végére ne emelkedjen a légkör átlaghőmérséklete több mint két Celsius-fokkal. A tudósok szerint ez az a növekedés, amelyet még katasztrófa nélkül megúszhat a föld.
 
Az előrejelzés végső időpontjában, 2040-ban a világon telepített energiatermelési kapacitás közel fele lesz a napsütésre vagy szélre épülő rendszer, szemben a jelenlegi 12 százalékkal. Ezek fogják előállítani az emberiség áramszükségletének kicsit több mint egyharmadát, szemben a jelenlegi öt százalékkal.
 
Komócsin Sándor
napi.hu